open-navfaktor-logo
search
Ostavila trajan utisak
Čelnici NATO-a, UN-a, SAD-a i drugih zemalja uputili poruke saučešća povodom smrti britanske kraljice Elizabete II
Britanski monarh sa najdužim stažem kraljica Elizabeta II (96) umrla je danas u Škotskoj, a brojni svjetski zvaničnici uputili su večeras poruke saučešća, javlja Anadolu Agency (AA).
08.09.2022. u 20:44
get url
text

- Kraljica je umrla mirno u Balmoralu danas popodne - rekli su iz Palate i najavili da će njeno tijelo sutra biti prevezeno u London.

Nedugo nakon te vijesti, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uputio je poruku saučešća cijelom Ujedinjenim Kraljevstvu.

I generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres je saopćio da je duboko ožalošćen zbog smrti kraljice Elizabete II, rekavši da će se "njena nepokolebljiva, doživotna predanost dugo pamtiti".

Poruku sučešća uputio je i ured predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

- Naša srca i naše misli su sa članovima porodice kraljice i svim Britancima - poručili su iz Bijele kuće.

Sličnom porukom oglasio se i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

- Sjećam je se kao prijatelja Francuske, ljubazne kraljice koja je ostavila trajan utisak na svoju zemlju i njen vijek - naveo je Macron.

Kanadski premijer Justin Trudeau poručio je da će Kanađani uvijek pamtiti kraljicu Elizabetu II.

- Najtežeg srca smo saznali za smrt kraljice Elizabete II - naveo je Trudeau.

Indijski premijer Narendra Modi kaže da ga "boli smrt kraljice Elizabete II", dodajući da su njegove "misli sa njenom porodicom i ljudima u Velikoj Britaniji u ovom tužnom času".

Kraljica je zbog starosti imala problema sa pokretljivošću i zdravstvenim problemima posljednjih 12 mjeseci. Morala je otkazati mnoge angažmane zbog problema i po savjetu ljekara. Njeno posljednje javno pojavljivanje bilo je tokom proslave platinastog jubileja u junu, koji je organiziran povodom njenih 70 godina provedenih na tronu Ujedinjenog Kraljevstva.

U ranijem saopštenju iz Buckinghamske palate navedeno je da je kraljica bila pod "medicinskim nadzorom" na imanju Balmoral u Aberdeenshireu u Škotskoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.