open-navfaktor-logo
search
Zajednička deklaracija
Čelnici G20 osudili rusku invaziju na Ukrajinu: Prijetnja nuklearnim oružjem je neprihvatljiva
Čelnici Grupe 20 (G20) velikih svjetskih ekonomija objavili su deklaraciju u kojoj na "najoštriji mogući način" osuđuju rusku agresiju protiv Ukrajine.
16.11.2022. u 09:39
get url
text

U deklaraciji se navodi da je "većina članica osudila rat u Ukrajini i naglašava se da je izazvao nemjerljivu ljudsku patnju i pogoršao postojeće probleme u globalnoj ekonomiji".

Deklaraciju su odobrile sve članice bloka G20, saopćila su tri diplomatska izvora za Reuters.

Njemački delegat izjavio je da je deklaracija usvojena bez ikakvih izmjena u odnosu na nacrt teksta objavljen u utorak.

U deklaraciji se navodi da postoje "drugačiji stavovi i različite procjene situacije i sankcija".

- Međunarodno pravo mora se poštovati i prijetnja nuklearnim oružjem je neprihvatljiva - navode čelnici u deklaraciji, istovremeno pozdravljajući inivijativu o izvozu žita iz crnomorskih luka.

Također se naglašava da će članovi centralnih banaka nastaviti da na primjeren način podešavaju pooštravanja monetarnih politika, imajući na umu potrebu limitiranja "prelivanja krize iz zemlje u zemlju".

Članice su potvrdile predanost izbjegavanju posljedica pogrešnih valutnih politika, istovremeno priznajući da su se brojne valute "značajno oscilirale" u ovoj godini.

Pozvale su Rusiju na "potpuno i bezuvjetno povlačenje s teritorije Ukrajine".

- Mirovno rješenje konflikta, napori za rješavanje krize, diplomacija i dijalog su ključni. Današnje vrijeme ne bi trebalo biti vrijeme ratova - navedeno je u saopćenju.

Grupa je pozdravila i sporazume potpisane u Istanbulu kojima su posredovali Turska i Ujedinjene nacije (UN) u cilju "smirivanja tenzija i sprečvanja globalne nesigurnosti hrane i gladi u zemljama u razvoju".

- Naglašavamo važnost potpune, pravovremene i kontinuirane implementacij svih relevatnih učesnika - dodaje se.

Navedeno je i kako su centralne banke G20 vrlo odlučne u uspostavljanju cjenovne stabilnosti u skladu sa svojim ciljevima i prate cjenovni pritisak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.