open-navfaktor-logo
search
Donesena odluka
Čelnici EU izabrali Georgievu kao evropskog kandidata za čelnika MMF-a
Georgieva, 65-godišnja izvršna čelnica Svjetske banke, dobila je podršku većine od 28 država članica EU
03.08.2019. u 12:55
get url
text
Kristalina Georgieva

Vlade država članica Evropske unije izabrale su Bugarkinju Kristalinu Georgievu kao kandidata bloka za čelnika Međunarodnog monetarog fonda nakon 12 sati pregovora u petak navečer koji su stavili u prvi plan unutrašnje podijele u EU.

Georgieva, 65-godišnja izvršna čelnica Svjetske banke, dobila je podršku većine od 28 država članica EU, porazivši holandskog kandidata Jeroena Dijsselbloema nakon dva kruga glasanja i dugih pregovora među članicama EU.

- Čestitke Georgievoj što je izabrana za evropskog kandidata da predvodi MMF. U suočavanju s rastućim globalnim napetostima, imperativ je održati MMF kao simbol multilateralizma - izjavio je Mario Centeno, predsjedavajući eurozone, grupe koja okuplja ministre finansija zemalja koje koriste euro.

Georgieva je političarka desnog centra koja je odrastala u Bugarskoj pod komunističkom vlašću prije nego što ju je karijera odvela na čelo Svjetske banke i u vrhove Evropske komisije.

Većina država članica EU podržala je Georgievu, čak iako će njena kandidatura dovesti do promjene pravila u MMF-u koja zahtijevaju da direktor institucije bude mlađi od 65 godina u vrijeme imenovanja. Potreba za promjenom mogla bi oslabiti evropskog kandidata ukoliko se dovoljan broj država članica MMF-a usprotivi reformi.

Evropski zvaničnik izjavio je, ipak, da bi podrška članica EU i Sjedinjenih Država bila dovoljna da se zaobiđu pravila globalnog fonda kojim istorijski dominira zapadni blok. Sudeći po pravilniku MMF-a, promjena pravila o dobnom limitu zahtijevala bi odobrenje većine članova upravnog odbora te finansijske institucije.

Izvor je dodao da je Francuska, koja predvodi evropski proces selekcije, već osigurala podršku Washingtona za tu promjenu.

Portparol američkog ministarstva trezora nije bio odmah dostupan radi komentara nominacije Georgieve, ali je američki ministar trezora Steven Mnuchin govorio krajnje pohvalno o njenom radu u intervjuu za Reuters u prošlom mjesecu.

Vodeću poziciju u svjetskoj kreditorskoj instituciji sa sjedištem u Washingtonu drži Evropljanin. Bivša čelnica MMF-a Christine Lagarde podnijela je ostavku u julu nakon što su je čelnici EU izabrali za nasljednicu Maria Draghija na čelu Evropske Centralne banke.

- Sjajna vijest i itekako zasluženo imenovanje - navodi predsjednik Svjetske banke David Malpass u izjavi poslanoj Reutersu putem emaila.

- Georgieva je unijela snažno čelništvo i duboko poznavanje tematike - dodao je.

Georgieva je navela u tweetu da predaje svoje odgovornosti u Svjetskoj banci i da će uzeti adiministrativni dopust tokom procesa nominiranja, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.