- S obzirom da se radi o zatvorenom prostoru u kojem će boraviti više od 30 ljudi, želim podsjetiti da je održavanje sjednica i radnih tijela Skupštine KS dozvoljeno u skladu sa Naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS od 21. oktobra ove godine - kazao je Čelik.

Naime, Krizni štab je tog dana donio Naredbu kojom se iz tačke 1. ranije donesene Naredbe, od 12. oktobra 2020.godine, a kojom je utvrđeno da u zatvorenom prostoru nije dozvoljeno okupljanje više od 30 ljudi, izuzima održavanje sjednica i radnih tijela Skupštine KS. Ova Naredba je donesena na osnovu Naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od 15.10.2020. godine, tačke 11., kojom je omogućeno da se na ovakav način organizuju i održavaju sjednice i radna tijela Parlamenta FBiH.

- Želim naglasiti da je propisano da se sjednice i radna tijela održavaju, uz obavezno poštivanje higijensko-epidemioloških preporuka zavoda za javno zdravstvo FBiH i KS, kao i pod uvjetom da veličina prostora u kojem se održavaju omogućava provedbu navedenih mjera - izjavio je Čelik.

Istakao je da je rukovodiocima kantonalnih službi naloženo da poduzmu sve neophodne radnje kako bi se osigurala provedba propisanih higijensko-epidemioloških preporuka tokom sutrašnje sjednice u Domu mladih, zbog čega je zajedno s njima danas i obišao ovaj prostor.