open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Čelik: Pozivamo premijera i Vladu KS da dođu na sjednicu u 15 sati
Mi ne želimo uvesti u pravnu nesigurnost građane Kantona Sarajevo, rekao je Mirza Čelik
28.12.2019. u 14:12
get url
text

Po prekidu šeste hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik, novoizabrani predsjedavajući Skupštine KS, se obratio novinarima. On je podsjetio da će na dnevnom redu hitne sjednice zakazane za danas u 15 sati biti rebalans budžeta za 2019. godinu i Prijedlog budžeta KS za 2020. godinu.

- Zakazali smo sedmu hitnu sjednicu sa početkom u 15 sati. Trebamo pokazati svima da nova parlamentarna većina ne opstruiše bilo koje procese u Kantonu Sarajevo, naprotiv mi želimo da Kanton ide naprijed. Zakon o izvršenju je vrlo bitan, zakon o izmjeni i dopuni budžeta za 2019. godinu, i naravno želimo da uvedemo pravnu sigurnost građanima KS na način da se usvoji Prijedlog budžeta za 2020. godinu tako kako je predložen od Vlade KS. Još jednom pozivamo premijera i članove Vlade da se odazovu pozivu predsjedavajućeg Skupštine KS za održavanje sjednice kako bi mogli ove tačke dnevnog reda usvojiti i da krenemo raditi u 2020. godini kako i treba - rekao je Čelik.

Osvrnuo se na izjave dosadašnje većine u Skupštini KS koja je navela da su oni danas "izvršili puč" i da će sve proslijediti Ustavnom sudu.

- Legitimno je da 12 zastupnika u Skupštini KS, ili premijer, podnese apelaciju Ustavnom sudu. Ako ima argumenata, ja pozivam tu nekadašnju vladajuću većinu da podnese apelaciju. Mi ne bježimo od mišljenja ili rješenja Ustavnog suda. Mi smo legalisti. Mi smo danas imali pravo kao većina donijeti odluke, to je legitimno. Pozivamo premijera i Vladu KS, uputit ćemo im poziv da se odazovu, kako bismo napravili radni sastanak i dogovorili konkretne mjere za nastavak sjednice, odnosno, otvaranje sedme sjednice na kojoj ćemo razmatrati budžet. Podsjećam vas da mi ne želimo uvesti u pravnu nesigurnost građane Kantona Sarajevo neusvajanjem ovih akata. Zakonom o budžetima je napisano da se mora usvojiti odluka o privremenom finansiranju, ukoliko se ne usvoji budžet za narednu godinu. Znači, ne smije biti pravni vakum u finansiranju Kantona Sarajevo. Ta odluka mora biti donesena do 31.12. ili smo u nečemu što se zove krivična odgovornost - kazao je Čelik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.