open-navfaktor-logo
search
Otvoreno pismo
Čelik pisao Fudbalskom savezu BiH: Kako naplatiti štetu za slupani autobus?
Ekspedicija zeničkog premijerligaša vratila se kući pjevajući, ali, ipak, boravak u Širokom Brijegu nije protekao bez problema
27.07.2019. u 10:43
get url
text

Fudbaleri Čelika su u prvom kolu Premiijer lige Bosne i Hercegovine u ponedjeljak savladali Široki Brijeg na Pecari sa 1:0, što je tek druga pobjeda Zeničana na ovom stadionu u historiji bh. elite.

Ekspedicija zeničkog premijerligaša vratila se kući pjevajući, ali, ipak, boravak u Širokom Brijegu nije protekao bez problema, naročito onih sigurnosnih, zbog čega je klub sa Bilinog polja uputio otvoreno pismo Fudbalskom savezu BiH.

- Pišemo Vam da iznesemo svoju zabrinutost, utiske i iskustva sa utakmice NK Široki Brijeg - NK Čelik, odigrane 22.07.2019. godine na stadionu Pecara u Širokom Brijegu. Naime, pored pobjede i fantastičnog rezultata našeg tima dužni smo da Vas kao nadležnu fudbalsku organizaciju obavijestimo o sigurnosnim propustima domaćina. Prije svega bi se zahvalili domaćinu na gostoprimstvu, ali gostoprimstvo i sigurnost su dvije različite stvari. Iznenađeni smo prisustvom vrlo malog broja policijskih snaga i nedostatak graničnika i barijera s obzirom  na to da su navijači Širokog Brijega mogli prići kako žele, kako do dijela gdje se nalazi VIP gdje su bili smješteni članovi rukovodstva i igrači NK Čelik, tako i do navijača prilikom izlaska  - stoji u pismu.

- Smatramo da je najveći propust bio taj da je sa stadiona istovremeno dozvoljeno da izađu gostujući i domaći navijači što je i dovelo do incidenta, odnosno napada na autobus koji je prevozio navijače našeg kluba. Važno je i napomenuti da policija nije dozvolila zaustavljanje autobusa da bi se uradio uviđaj, na čemu su insistirali vozač autobusa i navijači. Policijski službenici to nisu dozvolili i rečeno im je da će se uviđaj uraditi par kilometara dalje, a nakon dolaska na tu lokaciju rečeno je da nemaju ovlasti jer su u drugom kantonu .

- Pitamo Vas kako da se naplati šteta za polupani autobus i molimo Vas da upozorite na poštivanje zakona Bosne i Hercegovine. Koliko ta neizvjesnost i nesigurnost na stadionu Pecara ima uticaj na performanse igrača i rad stručnog štaba prosudite sami i da li se svaka utakmica na Pecari treba proglasiti utakmicom visokog rizika? Bez obzira na sve uprava NK Čelik će sa igračima, i zajedno sa navijačima učestvovati u nadoknadi štete i vraćanje autobusa u prvobitno stanje - poručili su Zeničani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.