open-navfaktor-logo
search
Ankara
Celik: Macrona treba pitati šta njegova zemlja radi u Maliju
Glasnogovornik vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Omer Celik je kazao da Macrona treba pitati šta to njegova zemlja radi u Maliju i drugim afričkim zemljama
02.12.2019. u 19:06
get url
text

Glasnogovornik vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Omer Celik je uputio kritike na račun francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je nedavno iznio nekoliko kritika u vezi s turskom operacijom "Izvor mira".

Istakao je da Macrona treba pitati šta to njegova zemlja radi u Maliju i drugim afričkim zemljama.

- Macronu treba postaviti pitanje: 'Šta vi to radite u Maliju ili šta radite u drugim zemljama u Africi? Čemu služe operacije koje ste proveli bez rezolucije UN-a - kazao je Celik novinarima nakon sastanka Izvršnog odbora stranke u Ankari.

Podsjetimo, Macron je na konferenciji za novinare krajem novembra kazao kako u potpunosti razumije zabrinutost saveznika Turske na polju sigurnosti, te dodao:

- Suočeni su s velikim brojem terorističkih napada. Uporedo s time, nemoguće je provoditi nekakvu vojnu operaciju koja predstavlja prijetnju po koaliciju protiv ISIS-a, a istovremeno očekivati jedinstvo i podršku.

Celik je također kazao da je na sastanku razgovarano i o pitanjima u sektoru energetike, napominjući da je Turska posljednjih godina učinila mnogo po pitanju zaštite okoliša, a posebno pošumljavanja.

Istakao je da će Turska nastaviti borbu protiv terorizma te je ponovo uputio podršku majkama koje mirno protestuju ispred sjedišta Narodne demokratske partije (HDP) u Diyarbakiru, a koje traže da im se vrate djeca koja su odvedena u terorističke kampove PKK-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.