open-navfaktor-logo
search
Idemo ludo, idemo jako
Čelik je izabranik većine, Kristić je Konakovićeva izabranica, a Konaković je predsjedavajući
Marilović potcrtava da on kao državni službenik mora poštovati propise, te sve dok ne bude objavljena odluka u Službenim novinama ili se ne izjasni sekretar Skupštine za njega je predsjedavajući Elmedin Konaković
09.01.2020. u 16:01
get url
text

Izabranik nove skupštinske većine za predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo je Mirza Čelik. Druga izabranica (Elmedina Konakovića) za predsjedavajuću Skupštine KS je Danijela Kristić. Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo je Elmedin Konaković. Ukratko to je rezime našeg razgovora sa Nenadom Marilovićem, šefom Službe protokola i Pressa Kantona Sarajevo.  

 

S njim smo razgovarali nakon što je stiglo saopćenje za javnost o današnjoj Čelikovoj posjeti Ilidži. Bila nam je čudna formulacija koja se koristi u saopćenju. 

-Ja nisam ovu situaciju napravio. Ovo je super formulacija (izabranik skupštinske većine) kakva je situacija. Ja sam državni službenik i imamo jednog predsjedavajućeg kako to stoji u Službenim novinama, a to je Elmedin Konaković. Dok ne bude nešto drugo pisalo, odnosno donesena odluka koja će biti objavljena u Službenim novinama takva je situacija - pojasnio je za Faktor Marilović. 

Marilović kaže da je Mirza Čelik i zastupnik SDA, ali i izabranik skupštinske većine za predsjedavajućeg, jer iza njega stoji 18 zastupnika. Kao državni službenik, ističe, ne može ulaziti ni u kakve političke igre.

Na upit, kako je 31. decembra na stranici KS objavljena novogodišnja čestitka, u kojoj je stajalo "predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik". Marilović kaže da je "kolegica poslije radnog vremena bila u gužvi i tako proslijedila čestitku bez konsultacija i sa sekretarom Skupštine i sa njim".

-Formulacija "izabranik" je po mom mišljenju istinita - kaže Marilović, a na pitanje da li se on konsultovao sa sekretarom Skupštine oko toga, dodaje:

 -Sekretar Skupštine mi ne daje nikakve impute oko toga, bez ikakvih komentara je. Ne izjašnjava se ni za kog da je predsjedavajući.

Čelikova novogodišnja čestitka u međuvremenu je ispravljena, te više nije predsjedavajući, već izabranik.

Marilović potcrtava da on kao državni službenik mora poštovati propise, te sve dok ne bude objavljena odluka u Službenim novinama ili se ne izjasni sekretar Skupštine za njega je predsjedavajući Elmedin Konaković.  

Kada je pak riječ o Danijeli Kristić, kaže, da odluka o njenom imenovanju također nije objavljena u Službenim novinama. 

 

U međuvremenu Danijela Kristić na Facebooku ima svoju stranicu. Tamo je navela da je predsjedavajuća. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.