open-navfaktor-logo
search
Saopćili iz Uprave
Čelik izmirio dio duga bivšem igraču Slavku Brekalu i izbjegao suspenziju NSBiH
Nogometni klub Čelik uspio je postići sporazum sa bivšim igračem Slavkom Brekalom o obročnoj isplati zaostalih potraživanja pa će seniorska ekipa zeničkog tima sutra u 16.30 sati na Bilinom polju ipak igrati utakmicu 5. kola Druge lige Fedracije Bosne i Hercegovine – grupa Centar protiv Famosa - istakao je danas na press-konferenciji član Uprave Čelika Robert Jonjić.
11.09.2021. u 14:06
get url
text

Čeliku je, zbog duga od 53.667 KM, koji je nastao za period juli 2019.- februar 2020. godine, dok je zenički klub još igrao u Premijer ligi BiH, prijetila suspenzija od Nogometnog saveza BiH. Klub je jučer isplatio više od polovice duga, dok će ostatak duga igraču biti isplaćen u dvije rate.

- Ovom bih prilikom iskoristio da javno zahvalim Brekalu na pregovorima i ustupku koji je napravio. Dug prema Slavku Brekalu nastao je prije dvije godine i u vrijeme nesretne turske vladavine u Čeliku. Ovaj je ugovor samo potvrda onog što smo govorili - da je turski investitor (Aydin Olgun-op.a.), kojeg je dovela Gradska uprava na čelu sa Kasumovićem (Fuad-op.a.), ovdje, u Čeliku, napravio zločin - kazao je Jonjić.

Napomenuo kako su proteklih 15-ak dana radili na skupljanju novca za isplatu dijela duga, u čemu su im pomogli neki klupski sponzori, donatori, navijača i Vlada Zeničko-dobojskog kantona. Isplata duga prema Brekalu, podvukao je Jonjić, veoma je važan "korak za stabilizaciju NK Čelik", jer su njegova potraživanja bila i najveća od svih nogometaša kojima se još duguje.

Klub je, u izmirenje svih tekućih doprinosa te obaveza prema zaposlenim, igračima, ove godine isplatio 180.000 KM ranijih dugovanja prema igračima, a sve su to, ističe, učinili bez podrške Gradske uprave Grada Zenica.

Grad im, ističe, duguje 148.000 KM za naplaćena sredstva od iznajmljivanja poslovnih prostora na Stadionu Bilino polje, a koja s kamatama iznose više od 153.000 KM. Klub je, zbog tog duga, pokrenuo i sudski spor s Gradskom upravom Zenice.

- Na veliku žalost Gradske uprave i gradonačelnika Kasumovića, Čelik je uspješno riješio i ovu obavezu, prema Slavku Brekalu. Vrlo je teško razumjeti kršenje Sporazuma i svu ovu situaciju u Zenici. Međutim, mislim da su namjere Grada i Gradske uprave, sada, poprilično jasne. Htjeli su, dakle, na bilo kakav način da nas dovedu „pred zid“ i da ostanemo novaca - smatra Jonjić.

On je poručio kako Čelik neće kleknuti ni pred kim, a pogotovo ne "jednim od najvećih neprijatelja kluba, koji to iz dana u dan pokazuje".

Direktor Emir Ćerim je dodao kako je „jedina prepreka na putu ka uspješnom klubu stoji u gradonačelniku ovog grada“ te da i u budućnosti mogu strahovati od ovakvih situacije. Preostala su potraživanja od igrača oko 80.000 KM, ali i to se može isplatiti na rate.

-Pojedini od njih već imaju dogovorene reprograme, koje, nažalost, ovaj klub ne ispunjava. Ne ispunjavamo ih jer nemamo podršku Grada, a kada smo ugovarali sporazume računali smo i na taj mjesečni prihod od kirija.

Ovim bih putem da im se zahvalim zbog razumjevanja koje imaju prema ovom klubu, ali ubrzo treba očekivati da će i njihovo razumjevanje prestati, da će im ponestati strpljenja te da će pokrenuti procese pred komisijama Saveza, kako bi došli u istu situaciju kao i Slavko- upozorava Ćerim, koji najavljuje kako će sigurno izmiriti sve obaveze, ali i da će "uzeti sve što ovom klubu propada".

Uprava je, ističe, razočarana posjetom Čelikovim utakmicama pa je, tako, prvu utakmicu u ovom rangu, koju su na domaćem terenu igrali protiv Stupčanice iz Olova, sa plaćenim ulaznicama pratilo 565, a protiv Unisa 367 gledalaca. Čelik će sutra, prvi put ove sezone, igrati na Bilinom polju, čiji je teren čuvan za utakmice nogometne reprezentacije BIH.

-Što se tiče posjeta i gleadlaca, to zavisi dosta od naših igara. Mi imamo dosta maldu ekipu i ljudi treba da razumiju da će biti kikseva, ali da ćemo braniti boje ovog kluba; da ćemo ostavljati srce na terenu, da ćemo davati sve od sebe- to vam garantujem.

 Sada, da li ćemo pobijediti ili nećemo, ali moramo da prebolimo te "dječije bolesti"- kazao je šef struke zeničkog tima Pavle Skočibušić. Dosuđena tri penala u četiri utakmice protiv njegovog tima, Skočibušić objašnjava upravo nedostatkom iskustva njegovih igrača.

Najavljuje kako će sutra, prvi put ove sezone, nastupiti i iskusni povratnik, stoper Aladin Isaković, koji se povrijedio u pripremnom periodu.

Čelik je s omjerom dvije pobjede, remi i poraz trenutno četvrti na tablici te sa sedam bodova- tri manje od Moševca, protiv kojeg su u prošlom kolu u Maglaju remizirali rezultatom 1:1.

Vodeći dvojac, Stupčanica i visočka Bosna, imaju stopostotan učinak, odnosno po 12 bodova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.