open-navfaktor-logo
search
Interesantno
"Čelični" Tadžikistan graniči s Kinom, još nema potvrđen slučaj koronavirusa
Tadžikistan, iako zemlja koja graniči s Kinom, jedna je od rijetkih u svijetu u kojoj zvanično još uvijek nema zaraženih koronavirusom.
02.04.2020. u 15:30
get url
text

Ono što je posebno interesatno jeste da u toj zemlji praktično nisu uvedene skoro nikakve mjere, nastava u školama se odvija, nema zabrane javnih okupljanja, praznici se slave, fudbaleri se pripremaju za početak sezone.

Novi tip koronavirusa koji je prvi put zabilježen krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proširio se na oko 200 zemalja. U susjednom Tadžikistanu virusa još nema, stoga se postavlja pitanje kakve mjere su poduzete u toj zemlji.

Neki stručnjaci nepostojanje slučajeva zaraženih koronavirusom u Tadžikistanu tumače kao uspjeh uprave iz Dušanbea. Druga grupa to pripisuje činjenici da se Tadžikistan, iako graniči s Kinom, nalazi izvan važnih saobraćajnih pravaca, zatvoren je za tranzit, osim toga nije među zemljama koja je atraktivna za turiste.

Navodeći da su se brojni tadžikistanski radnici iz svijeta vratili u domovinu, neki stručnjaci pak navode da nisu uvjerljive tvrdnje Tadžikistana, odnosno da nije moguće da u toj zemlji još nema zaraženih.

Mjere koje je poduzeo Tadžikistan

Dok s jedne strane navode da u zemlji nije otkriven koronavirus, vlasti Tadžikistana s druge strane poduzimaju mjere protiv ove epidemije. Tadžikistan, koji je 30. januara zatvorio granicu s Kinom nakon pojave koronavirusa u Wuhanu, potom je to učinjeno s Afganistanom i Uzbekistanom, kao i s Kirgistanom.

Tadžikistanske vlasti su također od 20. marta privremeno zaustavile sve letove, te uvele obaveznu karantinu za građane koje su evakuirali iz inostranstva.

WHO objavio da nije utvrđen nijedan slučaj

U sklopu evakuacije, između 1. februara i 31. marta, u zemlju se vratilo 6.222 državljana Tadžikistana, a oni su podvrgnuti karantinu u trajanju od 14 dana. Još uvijek se u karantinu nalazi 4.077 osoba. Predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Tadžikistan Galina Perfileva izjavila je da su testovi analizirani u Moskvi i Londonu, te da su svi rezultati bili negativni.

Predsjednik zemlje Emomali Rahmon naredio je da se izgradi bolnica s kapacitetom od 300 kreveta, te je poduzeo niz drugih mjera kako bi spriječio da se epidemija COVID-19 stigne i proširi na na njegovu zemlju. Ipak, mjere unutar zemlje su posve blaže nego u cijeloj Evropi. U Tadžikistanu su, u okviru mjera poduzetih protiv koronavirusa, privremeno obustavljeni susreti zatvorenika s porodicama, a u svakom zatvoru uspostavljeni su karantinski centri.

Javna okupljanja nisu zabranjena

No, ono što je interesantno, a što je mjera koju su uvele brojne zemlje svijeta, jeste da se u Tadžikistanu još uvijek odvijaju kolektivne aktivnosti, odnosno nema zabrane za javna okupljanja. Dok su sve zemlje u okruženju otkazale proslave praznika Nevrouz, 21. marta, u Tadžikistanu je vlada potpuno slavljenička atmosfera, bez ikakvih mjera.

Sve škole u zemlji su dezinfikovane, no niti u jednoj od njih nastava nije obustavljena. Fudbalski klubovi završavaju s pripremama za narednu sezone, koja će u Tadžikistanu uskoro početi. Iako u Tadžikistanu, sudeći prema navednom, vlada prilično "opuštena" atmosfera, predstavnici stranih organizacija koje djeluju u toj zemlji ipak su oprezni, uveli su mjere rada od kuće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.