open-navfaktor-logo
search
Borba protiv korone
Čekaju se izvještaji o utrošku novca: Općina Centar donirala Općoj bolnici više od 100 hiljada KM
Za podršku Općoj bolnici "Prof. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu Općina Centar je donirala desetke hiljada maraka i sredstava za rad na sprečavanju širenja opasnosti od koronavirusa i efikasnije zaštite i spašavanja ljudskih života, ali još se čekaju izvještaji iz Opće bolnice kako je donirani novac potrošen.
27.10.2020. u 17:58
get url
text
Ismet Gavrankapetanović i Nedžad Ajnadžić

Posljednja donacija Općine Centar, uručena  11. augusta 2020. godine, Općoj bolnici iznosila je 50 hiljada maraka.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić ovu donaciju uručio je Ismetu Gavrankapetanoviću, v. d. direktora Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš". Tom prilikom Ajnadžić, kao komandant Općinskog štaba civilne zaštite, naglasio je da je općinski budžetski novac namijenjen za "kupovinu zaštitne medicinske opreme i sredstava neophodnih za zaštitu od koronavirusa".

Da li je Opća bolnica podnijela izvještaj o utrošku novca koji je dobila od Općine Centar, pitali smo načelnika Ajnadžića, a imajući u vidu da se toj zdravstvenoj ustanovi prigovara kako od početka pandemije nisu zbrinjavali Covid-pacijente, sve do jučer, te da su osim sa kantonalnog nivoa, novac dobili i od lokalnih zajednica.

- Sredstva u iznosu od 50 hiljada maraka, koliko je izdvojeno iz budžeta Općine Centar Sarajevo, u skladu sa protokolom, planirana su za nabavku zaštitne medicinske opreme i sredstava neophodnih za zaštitu od koronavirusa. Prema potpisanom protokolu Opća bolnica je dužna dostaviti Općini Centar detaljan izvještaj sa svom potrebnom dokumentacijom o namjenskom utrošku sredstava, a najkasnije do 31. decembra 2020. godine, ali izvještaj Općini Centar do sada nije dostavljen – kazao je načelnik Ajnadžić. 

Ovo je bila jedna od posljednjih donacija koje je Općina Centar iz budžeta dodijelila Općoj bolnici, a ranije ih je bilo još.

Općoj bolnici donirana su sredstva za nabavku respiratora u martu 2020. godine u iznosu od 60.000 maraka. Protokol o izdvajanju sredstava za ovu namjenu u ime Općine Centar potpisao je načelnik Nedžad Ajnadžić, a u ime Opće bolnice bivši direktor Zlatko Kravić.

Općina Centar donirala je u aprilu 2020. godine i dezinfekcioni tunel vrijednosti šest hiljada maraka.

VEZANI TEKST - Šta otkrivaju dokumenti: Od ukupno tri miliona, Općoj bolnici za borbu protiv COVID-19 milion KM

Načelnik Nedžad Ajnadžić u maju 2020. godine tadašnjem direktoru Opće bolnice Zlatku Kraviću uručio ključeve sanitetskog kombi vozila (čija vrijednost nije navedena) koje je Općina Centar nabavila za provođenja mjera na sprečavanju širenja opasnosti od koronavirusa i efikasnije zaštite i spašavanja ljudskih života.

Novac ovoj zdravstvenoj ustanovi donirala je i Općina Stari Grad. Koliko je poznato, 10.000 KM za borbu protiv koronavirusa, Stari Grad je donirao u julu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.