open-navfaktor-logo
search
Forto mandatar
Čeka se imenovanje: Ko su "eksperti" Četvorke za ministarske pozicije
Još se čeka na sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj bi se trebala imenovati nova Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa Edinom Fortom.
14.12.2020. u 12:42
get url
text

Izgledno je kako još pojedine stranke nisu našle odgovarajuće kandidate za ministarske pozicije.

Uveliko se najavljivala ekspertska vlada, ali sudeći prema aktuelnim imenima, još nezvaničnim, u novoj Vladi neće biti puno eksperata za resore koje će voditi.

Ono što je potvrdio i Forto jeste da će u novoj Vladi ponovi biti stari ministri, Admir Katica na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Adnan Šteta na čelu Ministarstva saobraćaja i Lejla Brčić ministrica pravde i uprave KS.

Potvrđeno je i kako će novi ministar privrede KS biti kandidat za načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Adnan Delić.

Kako je za TVSA potvrdio direktor Vodovoda i kanalizacije Enver Hadžiahmetović, prihvatio je da bude kandidat Naroda i pravde za mjesto ministra ministarstva koje će nastati spajanjem trenutnih ministarstva komunalne privrede i ministarstva prostornog uređenja.

Damir Marjanović je za ministricu novog ministarstva, koje će nastati dijeljenjem aktuelnog Ministarstva obrazovanja KS, Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade predložio Melihu Husić-Mehmedović.

Imenovanje ministra Ministarstva predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja pripalo je Narodu i pravdi. Za ovu poziciju u opticaju je više imena, tačnije četiri žene.

Tako bi, kako nezvanično saznajemo, ministrica ovog ministarstva koje bi trebalo biti formirano mogla biti i Dženisa Buljugić, koja je nakon ostavke ministrice Zinete Bogunić trebala doći na čelo ovog ministarstva.

SDP bi na mjesto ministra zdravstva KS trebao imenovati Harisa Vranića, a spominje se da bi njihov kandidat za ministarstvo finansija trebao biti Davor Čičić.

Spominjalo se kako će ministar socijale KS biti SDP-ov Samir Suljagić, međutim očito će na to mjesto ministra imenovati NiP. Jedna od kandidatkinja za to mjesto, kako saznajemo, bila je Senada Bosno, međutim izgledno je da do njenog imenovanja neće doći.

NiP bi na ovu poziciju trebao imenovati nekog iz reda Srba.

Za sada nepoznanica je ko bi mogao biti i na čelu Ministarstva kulture i Ministarstva za boračka pitanja KS. Pozicije su to na koje će Narod i pravda imenovati svoje kadrove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.