Taj dan, civilizirani svijet označava kao dan početka agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. Genocida koji je dokumentovan, dokazan i presuđen na najvišim međunarodnim sudskim instancama, saopćeno je jutros iz Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije (AM SDA).

Ipak, dodaju, u jednom dijelu Bosne i Hercegovine, u manjem bh. entitetu taj dan se označava kao "dan osnivanja RS-a". Zbog historijskih činjenica, valja se podsjetiti da je RS nastala kao zločinačka paradržavna tvorevina koja je odgovorna za genocid, masovne egzekucije, zločine, sistematsko i kontinuirano etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i brojne druge zločine. Zbog ovih zločina političko i vojno rukovodstvo RS-a odležava zatvorske kazne u tijesnim ćelijama Haaga.

- Javnost se nažalost navikla na Dodikove provokacije i uporne nasrtaje na ustavni poredak BiH i državne institucije, ali se postavlja pitanje - zbog čega ne reaguje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, i u skladu sa odredbama Krivičnog zakona ne procesuira one koji ne poštuju odluke Ustavnog suda, uključujući odluku o neustavnosti 9. januara kao "dana RS-a"? - navode iz AM SDA.

Podsjećaju javnost i državnu tužiteljicu Gordanu Tadić da je Ustavni sud BiH svojom konačnom presudom proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao "dana RS-a", a da se odgovorne osobe koje odbiju izvršiti konačne odluke sudova imaju kazniti zatvorskom kaznom.

- Političko instrumentaliziranje pravosudnih institucija, poput državnog Tužilaštva, u demokratskim zemljama je nedopustivo, a rukovodioci tih institucija moraju biti pozvani na odgovornost zbog neprovođenja zakona. Prešutno odobravanje kršenja odluka Ustavnog suda i proslave dana RS vrijeđa emocije i inteligenciju civiliziranog svijeta koji je zorno svjedočio o razmjerana zločina na kojima je stvoren ovaj entitet - navodi se u saopćenjui AM SDA.