open-navfaktor-logo
search
Mogli su se bar usaglasiti
Čega se lik dosjetio: Podžićev savjetnik saopćio da podržava Podžića
Prvo je Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, saopćio da traži smjenu Sifeta Podžića, ministra odbrane BiH, pa se oglasio i ministar, a na kraju i njegov savjetnik Muhamed Fazlagić, koji podržava ministra. 
05.10.2021. u 14:03
get url
text

Naime, Dodik je zatražio smjenu ministra odbrane Podžića zbog, kako je naveo, nepoštovanja Ustava BiH.

Dodik je optužio Podžića da je otkazao vojnu vježbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banje Luke, iako to može učiniti samo Predsjedništvo BiH koje je jedino nadležno za vođenje vanjske politike. Tako to tumači Dodik. Kao što to često biva, nije sasvim u pravu. 

Danas se oglasio i ministar Podžić koji pak navodi:

- Vježba nije otkazana, već odgođena isključivo zbog pogoršane epidemiološke situacije, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Republici Srbiji. Mali broj naših vojnika je imuniziran i ne želim preuzimati rizik da se veći broj vojnika zarazi. Čim se epidemiološka situacija popravi, vježbu ćemo realizirati i nema nikakvog razloga da s ona ne održi.

Ministra podržava i Građanski savez. U netom pristiglom mailu nakucanom onako "s nogu", stoji da ta stranka podržava "odluku Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine o prolongiranju bilateralne vojne vježbe OSBiH i Vojske Srbije na Manjači kod Banje Luke".

S obzirom na pogoršanu sigurnosnu i političku situaciju u regiji i agresivan pristup Republike Srbije, ministar Podžić je povukao duboko odgovoran potez. Mi u Građanskom savezu smo svjesni činjenice da ovom vježbom Bosna i Hercegovina ne dobija ništa, osim što otvara prostor za nove manipulacije i podrivanje suvereniteta BiH. Koristimo ovu priliku da pozovemo sve probosanske snage da stanu iza odluke ministra Podžića - navodi se u mailu koji je poslao Muhamed Fazlagić Fazla, predsjednik Građanskog saveza. 

VEZANI TEKST - Dodik traži Podžićevu smjenu zbog "otkazivanja" vježbe na Manjači, on odgovara: Vježba je samo odgođena

Ne ulazeći u suštinu i razloge otkazivanja ili odgađanja vojne vježbe, ono što je bizarno u svemu je činjenica da je Fazlagić ujedno i savjetnik ministra Podžića. Dakle, ministar mu dao posao, a on podržava ministra. Gdje neće... 

Osim toga, ministar i savjetnik su se bar mogli usaglasiti zbog čega vježba neće biti održana, jer u savojim obraćanjima javnosti prezentiraju potpuno drugačije razloge. 

Prave razloge, a čemu je savjetnik bliži u svom tumačenju, javnost može potražiti na portalu bliskom vrhu ministrove političke stranke. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.