open-navfaktor-logo
search
Predsjednik UEFA-e
Čeferin: Posljedice ako lige ne završe
Predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) Aleksander Čeferin upozorio je da će se klubovi suočiti s "preliminarnim krugovima" ako ne završe nacionalna prvenstva.
16.05.2020. u 12:01
get url
text

Fudbal se vraća danas u popodnevnim satima, utakmicama njemačke Bundeslige, koja počinje nakon dva mjeseca pauze zbog pandemije koronavirusa. Za razliku od Nijemaca, Francuska, Holandija i Belgija već su okončali sezone, u Engleskoj i Italiji je velika polemika oko sigurnosnog protokola.

- Nike ne želi biti smatran odgovornim - rekao je prvi čovjek UEFA-e za Corriere dello Sport.

On je kazao da se sve mora temeljiti na rezultatu, pa tako i prvaci država.

- Postoji konkretan plan za završetak evropske sezone. Mislim da će većina liga privesti sezone kraju. Oni koji to ne učine, a to je njihov izbor, morat će proći preliminarne runde, odnosno kvalifikacije, ako žele sudjelovati u UEFA-inim takmičenjima - poručio je Čeferin.

Kada je riječ o nastavku Lige prvaka i Evorpske lige, Slovenac je kazao da će prestižna klupska takmičenja završiti u augustu, pod pretpostavkom da ne bude kataklizmičkih događaja.

- Nacionalna prvenstva su odvojena i moraju samostalno odlučiti kako dalje. Mislim da će barem 80 posto liga završiti na travnjaku - izjavio je Aleksander Čeferin.

Kada su u pitanju mečevi pred praznim tribinama, predsjednik UEFA-e je rekao kako se boji da određeno vrijeme navijači neće moći na stadion, ali da se nada da to neće dugo trajati.

Kada su u pitanju sigurnosni protokoli i testiranje igrača na koronavirus, Slovenac je poručio kako je Njemačka pronašla optimalno rješenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.