open-navfaktor-logo
search
Prvi čovjek UEFA-e
Čeferin: Dobrodošli u Bosnu i Hercegovinu, zemlju u kojoj je gostoprimstvo sveto
Predsjednik Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) Aleksander Čeferin obratio se javnosti pred prestojeće Evropsko prvenstvo za kadetkinje u Bosni i Hercegovini. 
22.04.2022. u 12:53
get url
text

- Izuzetno mi je zadovoljstvo da vam u ime UEFA-e poželim dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu, na završni turnir Evropskog prvenstva za igračice do 17 godina. 

Na našu veliku žalost, posljednja dva prvenstva nisu mogla biti organizovana zbog pandemije COVID-19. Stoga, teško je i zamisliti sa koliko nestrpljenja naše finalistkinje iščekuju da turnir napokon počne i da na ovom prestižnom nivou pokažu svu raskoš svog talenta. 

Iskoristit ću priliku da se zahvalim Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine, predsjedniku Vicu Zeljkoviću i svim ljudima uključenim u organizaciju ovog turnira koji će, bez dileme, biti fantastičan. Gostoprimstvo je sveto u Bosni i Hercegovini, i znam da će naš domaćin učiniti sve da buduće zvijezde evropskog fudbala dobiju perfektne uvjete za igru, i da će svojom vještinom inspirisati vršnjakinje da se zainteresuju za ovu divnu igru. 

Kao posljedica Uefine posvećenosti razvoju ženskog fudbala, od ove sezone predstavljen je novi sistem kvalifikacija koji je omogućio djevojkama širom Evrope veći broj takmičarskih mečeva nego ikada ranije, i priliku da nadograde sopstveno fudbalsko znanje u ključnim godinama svog sportskog razvoja. Siguran sam da će nivo fudbala koji ćemo vidjeti na ovom turniru biti još jedno svjedočanstvo nesputanog rasta ženskog fudbala u na našem kontinentu. 

I neće samo titula prvaka Evrope biti u igri ovdje – tri najuspješnije selekcije će predstavljati ovaj turnir na završnici Svjetskog prvenstva za igračice do 17 godina, koji će se u oktobru igrati u Indiji. Svim finalistima želim puno sreće - poručio je Čeferin.

Evropsko prvenstvo za kadetkinje će se održati od 3. do 15. maja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.