open-navfaktor-logo
search
Analiza
CCI: Skandalozna Skupština TK kojom upravlja Senad Alić
Vlada Tuzlanskog kantona u mandatu na izmaku imala je tri saziva, u dva je premijer bio Bego Gutić iz SDA, dok u posljednjem premijersku poziciju obnaša Jakub Suljkanović iz PDA. Vladajuća većina u Tuzlanskom kantonu promijenjana je u februaru ove godine, kada se prvi puta u BiH desilo da stranka koja nije izašla na izbore, bude nosilac nekog nivoa vlasti
26.09.2018. u 15:36
get url
text
Senad Alić, predsjednik Skupštine TK
get url
text

Turbulentni politički period od 2014. godine do sredine 2018. godine analizirali su u Centrima civilnih incijativa (CCI), a poseban akcenat stavljen je na kako je rečeno "skandale u Skupštini TK".

- Prvo je uslijedio pokušaj povećanja plaća zastupnika za 20 posto, i to u trenutku kada se usvajala odluka o kreditnom zaduženju od 20 miliona zbog budžetskog deficita. Nastavljeno je rušenjem pokušaja da se Zakonom o plaćama zastupnika, članova Vlade i ostalih zvaničnika u TK naprave uštede u budžetu i plaća zastupnika smanji za 30 posto. Sve je kulminiralo nabavkom novog luksuznog vozila za predsjednika Skupštine, u situaciji dok je Vlada iznosila projekcije o još težim godinama koje slijede i govorila o potrebi štednje - rekla je danas Ana Lučić iz CCI-ja.

Inače, ključna figura u svemu navedenom bio je predsjednik Skupštine TK Senad Alić, koji je zbog svojih postupaka ušao u sukob s premijerom Begom Gutićem i svojom tadašnjom strankom SDA, koja je osudila pokušaje povećanja plaća. Alić je u međuvremenu promijenio stranački dres i postao čelnik PDA u Tuzlanskom kantonu.

- Skupština TK do 30. juna ove godine održala je 54 sjednice, od čega 39 redovnih i po tome je peta na listi 10 kantona u FBiH. S druge strane, donijeli su najveći broj zakona, ukupno 91, ali od toga je čak 70 izmjena i dopuna - dodala je Ana Lučić.

U CCI-ju su analizirali rad Vlade TK, ali kažu da nisu pravili poseban osvrt na period nakon promjene vlasti u februaru 2018. godine, pa tako ni usporedbu rada dvije vlade.

- Vlada TK do 30. juna usvojila je 94 zakona, od toga su 22 nova, takozvana temeljna, a ostalo su izmjene i dopune. Održano je 158 sjednica te 84 vanredne i po jedna telefonska i tematska - kaže Mehmed Krekić iz CCI-ja.

Dodajmo da je aktuelna Vlada TK na čijem je čelu Jakub Suljkanović od februara održala 32 redovne sjednice i čak 17 vanrednih. Najviše pažnje privukle su smjene direktora kantonalnih institucija, prije svih direktora Bosanskog kulturnog centra TK i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.