open-navfaktor-logo
search
Turski ministar
Cavusoglu: Želimo organizovati sastanak Lavrova i Kulebe, razgovori mogući već 11. marta
Imperativ je da zračni prostor Turske ostane otvoren, rekao je u petak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u momentima kada su brojne zapadne zemlje uvele zabranu zračnog prostora Rusiji zbog rata u Ukrajini, javlja Anadolija.
04.03.2022. u 17:37
get url
text

- Važno je ne samo za Tursku, već i za države koje su izložene sankcijama (Rusija, op. a.) i njihove građane, da je ovaj zračni prostor otvoren, kako u strateškom tako i u humanitarnom smislu - rekao je Cavusoglu nakon sastanka najviših diplomata zemalja članica NATO-a.

Cavusoglu je također istakao da na Diplomatskom forumu u Antaliji naredne sedmice, "ukoliko uvjeti dozvole", žele organizovati sastanak ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova i ministra vanjskih poslova Ukrajine Dmitra Kulebe.

Diplomatski forum u Antaliji u Turkskoj održat će se od 11. do 13. marta u turskom mediteranskom ljetovalištu Antaliji.

Cavusoglu je također istakao da zvanična Ankara poduzima sve moguće mjere da sigurno evakuiše državljane Turske iz Ukrajine, napominjući da su do jučer iz Ukrajine evakuisana 9.653 turska državljanina.

Napad Rusije na Ukrajinu, koji je počeo 24. februara, izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uvele ekonomske sankcije.

Moskva je dodatno izolovana jer je njenim avionima zabranjeno letenje u evropskom, američkom i kanadskom zračnom prostoru.

Turska ima dobre veze i sa Rusijom i sa Ukrajinom i pozvala je na mirno rješenje vojnog sukoba.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u Ukrajini je od početka rata ubijeno 249 civila, a 553 ranjeno. Ukrajinske vlasti tvrde da je broj poginulih veći od 2.000.

U drugoj rundi mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva u četvrtak, dvije strane su se složile oko uspostavljanja humanitarnih koridora za evakuaciju civila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.