open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica OIC-a
Cavusoglu: Vrijeme je za pokazivanje jedinstva i odlučnosti za Palestinu
Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da je vrijeme za odlučnost kada je u pitanju Palestina i da je Turska spremna poduzeti sve neophodne korake u tom kontekstu.
16.05.2021. u 13:46
get url
text

Izvršno vijeće Organizacije islamske saradnje (OIC) održava vanrednu sjednicu povodom izraelskih napada na Palestinu, a šef turske diplomatije Cavusoglu je u obraćanju učesnicima virtuelnog skupa kazao da je Izrael izvodio i napade na medije, a da više od polovice poginulih u Gazi čine djeca i žene.

Cavusoglu je kazao da međunarodna zajednica ima obavezu da zaštiti palestinske civile, a da u tom kontekstu veliku odgovornost ima i OIC.

On je ukazao i na važnost mehanizma međunarodne zaštite palestinskih civila u okvirima rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 2018. godine. Ističući kako se takav mehanizam može uspostaviti finansijskim i vojnim doprinosom volonterskih država, Cavusoglu je kazao da izraelski politički i vojni zvaničnici trebaju odgovarati za kršenja prava Palestinaca.

Dodao je da Međunarodni krivični sud ima specijalnu ulogu u tom kontekstu.

Cavusoglu je dalje istakao da su napori za normalizaciju odnosa sa Izraelom iskorišteni za njegovo dodatno jačanje.

- Trebali bismo stati na stranu pravde i humanosti. Ne bi trebalo biti drugih razmatranja. Vrijeme je da pokažemo naše jedinstvo i odlučnost. Ummet očekuje naše liderstvo i hrabrost, a Turska je spremna poduzeti sve što je potrebno - poručio je Cavusoglu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.