open-navfaktor-logo
search
Diplomatski forum
Cavusoglu: Više od trećine zemalja svijeta ima predstavnike na visokom nivou u Antaliji
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da više od trećine, odnosno blizu 40 posto država svijeta, ima predstavnike na visokom nivou na Diplomatskom forumu u Antaliji (ADF).
11.03.2022. u 14:44
get url
text

- Diplomatski forum u Antaliji okupio je učesnike iz 75 zemalja, uključujući 17 šefova država i vlada, 80 ministara, 39 predstavnika međunarodnih organizacija - istakao je Cavusoglu u uvodnom obraćanju na početku trodnevnog Foruma koji se održava u Kongresnom centru NEST. AA je globalni komunikacijski partner tog događaja.

On je kazao da se Diplomatski forum u Antaliji održava pod temom "Rekodiranje diplomatije" i da se bavi se regionalnim i globalnim izazovima.

- U narednim godinama morat ćemo se uhvatiti u koštac s rizikom raspada postkolonijalnog sistema u cijelom svijetu. To bi bila katastrofa jer postojeće institucije i mehanizmi već nisu u stanju da zadovolje naše potrebe - rekao je Cavusoglu.

On je dodao da je očigledno da svijet ne može spriječiti izbijanje sukoba i da ne može riješiti one koji su u toku.

- S daljnjim produbljivanjem globalne nejednakosti, postoji potreba za rješavanjem nastalih tenzija, upravljanjem promjenama, olakšavanjem prilagođavanja i promicanjem saradnje - rekao je Cavusoglu.

On je također kazao da je potreban novi jezik i novo razumijevanje kroz digitalne mogućnosti.

- Moramo širiti poruke na najuvjerljiviji način dok se borimo protiv dezinformacija - rekao je šef turske diplomatije.

On je poručio da svijet mora diplomatiju staviti u službu mira i razvoja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.