Cavusoglu je sa slovačkim kolegom Miroslavom Lajčakom održao konferenciju za medije na kojoj je turski ministar podsjetio kako su mnogi ljudi raseljeni zbog agresivnosti Assadovog režima. Podsjetio je i kako je na turske vojnike izveden napad u kojem je palo osam šehida.

-Na to smo žestoko odgovorili. Svoju odlučnost pokazali smo i Rusiji. Uradit ćemo sve što možemo da zaustavimo humanitarnu dramu i katastrofu - rekao je Cavusoglu.

Podsjetio je kako su s Rusijom i Iranom pokrenuti mehanizmi iz Astane i Sočija te da je cilj uspostaviti trajno primirje u Siriji i osigurati politički proces. Rekao je i kako je režim pojačao agresivnost te da režim ne vjeruje u politički proces, nego da će mir biti postignut samo vojnim rješenjem.

-O ovom procesu ponovo razgovaramo s Rusijom, s kojom smo i dosad sarađivali, naročito u Idlibu i koja je garanter režima. Ja sam razgovarao s Lavrovim. Naš vojni vrh svakodnevno razgovara s ruskim kolegama. Predsjednik Erdogan je prije dva dana telefonom razgovarao s Putinom. U tom razgovoru je dogovoren susret delegacija i dolazak ruske delegacije u Tursku - rekao je Cavusoglu.

Podsjetio je kako će nakon ovih razgovora, ukoliko se ukaže potreba za tim, biti organiziran i susret lidera.

-Naš cilj je ovim aktivnostima što prije zaustaviti tiraniju i agresivnost režima te nastaviti sastanke Ustavotvorne komisije i ubrzati politički proces - rekao je Cavusoglu.