open-navfaktor-logo
search
Susreo se s Lajčakom
Cavusoglu: Uradit ćemo sve što je potrebno da zaustavimo humanitarnu dramu u Idlibu
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu kazao je kako je zbog agresivnosti režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u Idlibu stanje i dalje opasno te da će sutra u Tursku doputovati delegacija iz Rusije kako bi razgovarali o tome.
07.02.2020. u 12:44
get url
text

Cavusoglu je sa slovačkim kolegom Miroslavom Lajčakom održao konferenciju za medije na kojoj je turski ministar podsjetio kako su mnogi ljudi raseljeni zbog agresivnosti Assadovog režima. Podsjetio je i kako je na turske vojnike izveden napad u kojem je palo osam šehida.

-Na to smo žestoko odgovorili. Svoju odlučnost pokazali smo i Rusiji. Uradit ćemo sve što možemo da zaustavimo humanitarnu dramu i katastrofu - rekao je Cavusoglu.

Podsjetio je kako su s Rusijom i Iranom pokrenuti mehanizmi iz Astane i Sočija te da je cilj uspostaviti trajno primirje u Siriji i osigurati politički proces. Rekao je i kako je režim pojačao agresivnost te da režim ne vjeruje u politički proces, nego da će mir biti postignut samo vojnim rješenjem.

-O ovom procesu ponovo razgovaramo s Rusijom, s kojom smo i dosad sarađivali, naročito u Idlibu i koja je garanter režima. Ja sam razgovarao s Lavrovim. Naš vojni vrh svakodnevno razgovara s ruskim kolegama. Predsjednik Erdogan je prije dva dana telefonom razgovarao s Putinom. U tom razgovoru je dogovoren susret delegacija i dolazak ruske delegacije u Tursku - rekao je Cavusoglu.

Podsjetio je kako će nakon ovih razgovora, ukoliko se ukaže potreba za tim, biti organiziran i susret lidera.

-Naš cilj je ovim aktivnostima što prije zaustaviti tiraniju i agresivnost režima te nastaviti sastanke Ustavotvorne komisije i ubrzati politički proces - rekao je Cavusoglu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.