open-navfaktor-logo
search
Razumijevanje i solidarnost
Cavusoglu u Petrinji: Turska će nastaviti pomagati potresom pogođenoj Hrvatskoj
Turska će nastaviti pomagati potresom pogođenoj Hrvatskoj, izjavio je danas ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu tokom posjete Hrvatskoj.
26.02.2021. u 11:51
get url
text

Cavusoglu je tokom obilaska područja pogođenih potresom, s ministrom vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom i ministrom hrvatskih branitelja i direktorom Stožera za saniranje posljedica potresa Tomom Medvedom održao i konferenciju za medije.

Dodao je kako je došao u diplomatsku posjetu, nakon što je područje Sisačko-moslavačke županije, a posebno Petrinju, pogodio razorni potres 29. decembra 2020.

Podsjetio je da je u utorak zabilježen još jedan potres na tom području od 4,1 stepeni po Rochteru te izrazio žaljenje zbog toga.

- Mi iz Turske vidimo i čestitamo svim institucijama u Republici Hrvatskoj za koje smo primijetili da pokazuju izuzetne napore u otklanjanju svih posljedica razornog potresa koji se dogodio. Sve ove pojave koje doživljavamo u obliku prirodnih katastrofa, posebno potresa, a u posljednje vrijeme i kriza izazvana COVID-19, naša je trenutačna stvarnost - rekao je Cavusoglu.

Kazao je kako je i Turska seizmološki aktivna država te iskazao razumijevanje i solidarnost zbog onoga što je Hrvatska proživjela.

- Kao zemlja koja je iskusila potrese, a doživljavamo ih i dalje, primijetili smo da u ovakvim situacijama treba biti izuzetno pripremljen, ponuditi svu moguću podršku narodu koji je preživio katastrofu - istaknuo je Cavusoglu.

Podsjetio je i kako je Turska tokom potresa kojima je svjedočila, uključujući onaj u Izmiru, krajem prošle godine, dobila podršku iz Hrvatske.

- Upravo s tom dozom razumijevanja i prijateljstva željeli smo Hrvatskoj pomoći kao prva zemlja koja bi joj pritekla u pomoć. Zbog tog smo poslali našu agenciju AFAD da u prvim danima pomogne na ovom području - rekao je Cavusoglu.

Podsjetio je i na projekte Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) koja se uključila u pomoć lokalnom stanovništvu. Zahvalio je i privatnim turskim kompanijama koje su pružile pomoć Hrvatskoj nakon katastrofe.

- Turska želi nastaviti pružati pomoć Hrvatskoj što se tiče ove katastrofe i stavljamo se na raspolaganje za pomoć u naknadnim projektima što se tiče obnove ovog područja - rekao je Cavusoglu koji je podsjetio i na razorni zemljotres u Elazigu, u Turskoj te dodao da je grad ponovo izgrađen iz temelja.

Naveo je kako je obnova u toku i u Izmiru, a očekuju da će krajem augusta stanovnici useliti u obnovljene objekte.

Naglasio je i da Turska pruža pomoć Albaniji, koja je također pogođena razornim zemljotresom.

Cavusoglu je najavio da će na sastanku s hrvatskim zvaničnicima biti razgovarano o unapređenju saradnje, pogotovo kada je riječ o prirodnim katastrofama.

Planirano je da ministri danas posjete kontejnersko naselje na Sajmištu u Petrinji gdje se nalaze stambeni kontejneri donacija Republike Turske i susresti se s porodicom kojoj je dodijeljen jedan od tih privremenih objekata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.