open-navfaktor-logo
search
Razgovarali o BiH
Cavusoglu u Beogradu: Izrazili smo spremnost za održavanje sastanka Turska - Srbija - Bosna i Hercegovina
Ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Mevlut Cavusoglu izjavio je nakon sastanka sa srbijanskim kolegom Nikolom Selakovićem kako regionalna saradnja "u ovom osjetljivom vremenu treba mnogo više da bude u prvom planu, što mi i podstičemo", te najavio skoru posjetu predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji.
16.06.2022. u 13:59
get url
text

Cavusoglu je tokom dana u Beogradu razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, predsjednikom Skupštine Ivicom Dačićem, te sa srbijanskim kolegom Nikolom Selakovićem.

- Tokom ovih sastanaka imali smo priliku razgovarati i o posjeti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, planiranoj u narednim sedmicama - rekao je Cavusoglu.

Cavusoglu je kazao da je na sastancima u Beogradu razgovarano i o regionalnim pitanjima, te o situaciji u Bosni i Hercegovini.

- Izrazili smo spremnost za održavanje trilateralnog sastanka Turkiye - Srbija - Bosna i Hercegovina - rekao je Cavusoglu.

Turski ministar vanjskih poslova je podsjetio da je razgovarano i o dijalogu između Beograda i Prištine, te naglasio da Turska podržava put Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

- Srbija je važan akter s aspekta regionalne stabilnosti - rekao je Cavusoglu.

Regionalnu turneju započetu u Beogradu, kako je rekao, nastavit će posjetom Ohridu, Zagrebu, Sarajevu i Prištini.

Govoreći o odnosima Turske i Srbije, Cavusoglu je rekao da su danas potpisanim sporazumom o zajedničkoj borbi protiv krijumčarenja kulturnog blaga dodatno ojačani odnosi dvije zemlje.

Podsjetivši da je prošle godine otvoren Generalni konzulat Republike Turske u Novom Pazaru, te da se nastavljaju aktivnosti na otvaranju konzularnog ureda u Nišu, Cavusoglu je rekao da se na ovaj način širi mreža konzularnih usluga u Srbiji.

Kazavši da su ekonomski i trgovinski odnosi Turske i Srbije u usponu, Cavusoglu je rekao da je ciljani obim trgovinske razmjene postavljen od dvojice predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Aleksandra Vučića, pet milijardi dolara.

Rekao je da je u prvom kvartalu 2022. godine obim trgovinske razmjene dvije zemlje povećan za 31 posto.

Cavusoglu je kazao da su turski investitori u Srbiji u deset godina povećali obim investicija sa milion na 300 miliona dolara, te zahvalio predsjedniku Srbije i Vladi ove države na podršci koju pružaju turskim investitorima.

Kako je rekao, razgovarano je i o saradnji u oblasti energije.

Cavusoglu je podsjetio da se broj turista iz Srbije koji posjećuju Tursku i obratno konstantno povećava.

Izrazio je očekivanje da će broj srbijanskih turista u Turskoj ove godine doseći 300 hiljada.

Izrazio je nadu da će se broj turista povećati s uredbom o putovanju s ličnim kartama između Turske i Srbije, čime će broj država u tom kontekstu doseći šest, a trenutno takva praksa postoji prema Turskoj Republici Sjeverni Kipar, Moldaviji, Ukrajini, Azerbejdžanu i Gruziji.

Podsjećajući da je 23. decembra "Turkiye Hava Yollari" pokrenuo direktne letove na relaciji Beograd - Ankara, Cavusoglu je kazao i kako "Air Serbia" leti iz Niša i Kraljeva u Istanbul, te izrazio nadu da će broj letova biti povećan.

Ukazujući na značaj razvoja odnosa u domenu kulture, Cavusoglu je podsjetio na brojne aktivnosti Instituta "Yunus Emre" i Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu će nakon Srbije posjetiti Sjevernu Makedoniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Nikola Selaković nakon razgovora s turskim šefom diplomatije izjavio je da se odnosi između Srbije i Turske nalaze na historijskom vrhuncu.

- Veoma smo zadovoljni zbog uzlaznog trenda tih odnosa i možemo da kažemo da u prethodne 142 godine naših diplomatskih odnosa oni se sada nalaze na svom historijskom vrhuncu - rekao je Selaković.

Dodao je da su tokom razgovora s Cavusogluom razmijenili mišljenja o nizu važnih tema poput ekonomske saradnje, značajnih projekata, investicija, energetike, kulturne saradnje, konzularnih odnosa, ali i drugih bitnih regionalnih tema.

Izrazio je zahvalnost Cavusogluu i Turskoj koja, kako je kazao, ulaže značajne napore na planu unapređenja političkih i ekonomskih odnosa dviju država.

- Ovo je bila prilika da razgovaramo o situaciji u svetu i regionu. Pominjući potrebe, kako bilateralne tako i višestrane regionalne saradnje koju Turska prepoznaje u našoj inicijativi 'Otvoreni Balkan', koju pokušavamo da razvijamo zajedno sa Republikom Severnom Makedonijom i Albanijom - kazao je Selaković.

Dodao je da je s turskim kolegom razgovarao i o situaciji u Bosni i Hercegovini i tom prilikom su afirmisali podršku teritorijalnom integritetu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovom poštivanju.

- Za nas je prihvatljivo svako rešenje do kojeg se dolazi putem dijaloga, uz uvažavanje sva tri konstitutivna naroda i oba bosanskohercegovačka entiteta - naglasio je Selaković.

Dodao je da je s Cavusogluom razgovarao i o dijalogu između Beograda i Prištine, istakavši kako se njegov turski kolega uvijek interesuje za napredak razgovora.

Ponovio je da su ekonomski odnosi između Srbije i Turske na vrhuncu, o čemu govore podaci da je trgovinska razmjena između dviju zemalja prešla nivo od dvije milijarde eura godišnje.

- Samo u prva četiri mjeseca ove godine, po našoj metodologiji, ta razmjena je premašila nivo od 585 miliona eura, što je u vrijeme kada je čitav svijet na pragu ozbiljne ekonomske krize nešto čime zaista možemo da se pohvalimo - naveo je ministar vanjskih poslova Srbije.

VEZANI TEKST - Cavusoglu se u Beogradu sastao s Vučićem i Dačićem

Istakao je i da turski investitori nisu smanjili interesovanje za ulaganja u Srbiju, te je podsjetio da je u 2021. godini ukupna trgovinska razmjena između Srbije i Turske zabilježila rast od 31,2 posto.

Ministri su se dotakli i infrastruktunih projekata te su ocijenili da je izgradnja autoputa Beograd - Sarajevo, uz podršku Turske od suštinske važnosti za budućnost regiona, pomirenje i unaprijeđenje odnosa u ovom dijelu Evrope.

Na kraju Selaković se osvrnuo i na situaciju u Ukrajini, istakavši da zajedno s turskim ministrom izražavaju posvećenost miru i nadu da će do njegovog postizanja doći što je moguće prije.

Turski ministar vanjskih poslova Cavusoglu je danas u Beogradu razgovarao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i predsjednikom Skupštine Ivicom Dačićem.

Nakon posjete Srbiji, ministar vanjskih poslova Turkiye Cavusoglu će posjetiti Sjevernu Makedoniju, zatim Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.