open-navfaktor-logo
search
Turski ministar
Cavusoglu: Smanjiti napetost i učiniti Zapadni Balkan regijom stabilnosti i ekonomskog razvoja
Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je kako ga zabrinjava situacija u regiji te kako će nastaviti zajednički raditi na smanjenju napetosti kako bi Zapadni Balkan učinili regijom stabilnosti i ekonomskog razvoja, javlja Anadolija.
07.06.2022. u 19:22
get url
text

Cavusoglu se danas u Ankari sastao s ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem, a nakon sastanka govorio je na konferenciji za novinare.

Osvrnuo se na situaciju na Balkanu, poručivši kako ga razvoj događaja u regionu zabrinjava.

- Postoji krhkost. Sjeverna Makedonija ima veoma važnu ulogu - rekao je Cavusoglu.

Nakon susreta sa zvaničnicima Sjeverne Makedonije, Cavusoglu je kazao kako će posjetiti Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, a ovoj regiji će uskoro biti upriličene i posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

- Zajedno ćemo nastaviti raditi kako bismo smanjili ovu napetost i učinili Balkan, Zapadni Balkan, regijom stabilnosti i ekonomskog razvoja - poručio je Cavusoglu.

Govoreći i o napetosti između njegove zemlje i Grčke, Cavusoglu se dotakao pitanja otoka u Egejskom moru, podsjećajući kako su ti otoci Grčkoj dati pod određenim uvjetima.

- Sporazumi postoje, ali Grčka ih krši i naoružava otoke. Ako Grčka ne odustane od ovog kršenja, raspravljat će se o suverenitetu ovih otoka. Danas želim to još jednom reći. Ako Grčka ne odustane od ovih kršenja, raspravljat će se o suverenitetu ovih otoka. Dakle, vrlo jasno. Morate se pridržavati tih dogovara - zaključio je Cavusoglu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.