open-navfaktor-logo
search
Diplomatski napori
Cavusoglu: Sastanak na visokom nivou između Ukrajine i Rusije moguć za sedmicu ili dvije
Ukrajina i Rusija su najavile da bi za sedmicu ili dvije mogle održati sastanak na visokom nivou, izjavio je u četvrtak ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, dok Ankara diplomatskim putem predvodi napore za okončanje rata.
31.03.2022. u 11:58
get url
text

Cavusoglu je u intervjuu za televiziju A Haber rekao da bi Turska željela da bude domaćin sastanka na nivou ministara vanjskih poslova ili šefova država.

Dotičući se potencijalne uloge Turske kao države garanta za mirovni sporazum između Ukrajine i Rusije, Cavusoglu je rekao da preuzimanje te uloge ne znači ulazak u rat.

Ruska i ukrajinska delegacija sastale su se u utorak na mirovnim pregovorima u Istanbulu, nakon što je rat ušao u drugi mjesec, a broj žrtava svakodnevno raste.

Ukrajinski pregovarač David Arakhamia rekao je da traže međunarodni sporazum, u kojem bi zemlje uključujući Tursku, Njemačku, Kanadu, Italiju, Poljsku i Izrael bile "države garanti".

Turska je dobila mnoge pohvale za svoje napore da okonča rat, čemu je pomogla njena jedinstvena pozicija u prijateljskim odnosima i sa Rusijom i sa Ukrajinom.

Ta zemlja je 10. marta, ugostila ruske i ukrajinske ministre vanjskih poslova u Antaliji što je bio sastanak na najvišem nivou dvije strane od početka rata 24. februara.

Agresija Rusije na Ukrajinu, koja je počela ruskim napadom 24. februara, izazvala je međunarodnu osudu, dovela do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Najmanje 1.189 civila je ubijeno u Ukrajini, a 1.901 ranjen, prema procjenama Ujedinjenih nacija, navodeći da je prava brojka vjerovatno mnogo veća.

Više od četiri miliona Ukrajinaca također je pobjeglo u nekoliko evropskih zemalja, a milioni su raseljeni unutar zemlje, prema podacima agencije UN-a za izbjeglice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.