open-navfaktor-logo
search
Antalija
Cavusoglu: SAD je tražio da međusobno ukinemo sankcije
U turskom gradu Antalija danas je održan 18. sastanak Vijeća ministara vanjskih poslova zemalja grupe D-8, koju čine Pakisatan, Bangladeš, Egipat, Indonezija, Iran, Nigerija, Malezija i Turska
03.11.2018. u 14:33
get url
text

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je, u vezi s jučerašnjom odlukom njegove zemlje i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o međusobnom ukidanju sankcija, poručio kako je SAD tražio da se one ukinu, te da je njegova zemlja sankcije SAD-u uvela po principu reprociteta, odnosno da ih nikada nije ni podržavala, javlja Anadolu Agency (AA).

U turskom gradu Antalija danas je održan 18. sastanak Vijeća ministara vanjskih poslova zemalja grupe D-8, koju čine Pakisatan, Bangladeš, Egipat, Indonezija, Iran, Nigerija, Malezija i Turska.

Cavusoglu je odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka govorio o međusobnom ukidanju sankcija ministrima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Turske, koje su ranije uvedene, ali i o temama današnjeg sastanka u Antaliji.

Napomenuo je kako je i ranije isticao da su pomenute sankcije pogrešan karak, te dodao:

"Nije bilo nikakve koristi od njih, bio je to nepotreban korak."

Turski ministar je također podsjetio kako je njegova zemlja po principu reciprociteta uzvratila na odluku Sjedinjenih Država, te podvukao kako Turska nikada nije podržavala sankcije.

-SAD je želio odustati od sankcija. Kontaktirali su nas prije nekoliko dana i kazali: 'Da li ste spremni na obostrano ukidanje sankcija?' Mi smo iskazali spremnost da ćemo ukinuti sankcije kada taj korak napravi SAD. Jučer su na tom planu napravljeni koraci - rekao je Cavusoglu.

Kada je riječ u D-8, Cavusoglu je podsjetio kako njegova zemlja trenutno predsjedava ovom grupom, te istakao kako se ulažu veliki napori kako bi ova organizacija bila uticajnija.

Cavusoglu je rekao kako je tokom današnjeg sastanka u Antaliji bilo govora o potrebi povećanja broja zemalja članica D-8, kao i o važnosti što većeg učešća poslovnog svijeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.