open-navfaktor-logo
search
Saglasni
Cavusoglu sa šefovima diplomatija Višegradske grupe: Stabilnost Balkana od vitalne je važnosti
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da ta zemlja usko sarađuje sa zemljama Višegradske grupe na polju borbe protiv ilegalnih migracija te dodao da će takva saradnja biti nastavljena i na polju borbe protiv lanaca organiziranog kriminala.
21.12.2021. u 17:05
get url
text

U "Puskas Areni" u Budimpešti održano je šesto zasjedanje ministara vanjskih poslova Turske i članica Višegradske grupe, odnosno Mađarske, Poljske, Slovačke i Češke.

Cavusoglu je u obraćanju prisutnim kazao da je ta platforma pokrenuta 2013. godine i da je važna za regionalni dijalog.

Na današnjem susretu razgovarano je o situacijama u Afganistanu i na Balkanu, a razmotreni su i novi zajednički potezi u pravcu suzbijanja ilegalnih migracija u regiji.

Neophodna podrška Afganistanu i narodu te zemlje

- U kontekstu migracija želim reći da smo svi zabrinuti za situaciju miliona ljudi koji su raseljeni u Afganistanu i Siriji. U tom kontekstu su izuzetno važni faktori zajedničke saradnje, podjele tereta i omogućavanja dobrovoljnog i sigurnog povratka - kazao je Cavusoglu.

Upozorivši kako bi situacija u Afganistanu mogla predstavljati rizik od izbijanja novog migrantskog vala, Cavusoglu je kazao da je zato od vitalne važnosti da međunarodna zajednica, prvenstveno Ujedinjene nacije i susjedi pomognu Afganistanu i narodu u toj zemlji olakšaju ovu izuzetno duboku humanitarnu krizu.

Podsjetivši da je Turska od 2014. godine zbrinula više od pet miliona izbjeglica, Cavusoglu je kazao da upravo zato Turska najbolje razumije Poljsku i druge prijateljske zemlje koje su suočene s migrantskom krizom.

- Saradnju na tom polju ćemo nastaviti i možemo razgovarati i o tome kako da se pomogne tim ljudima, ali prvenstveno moramo pričati o tome kako da riješimo migrantsku krizu u Afganistanu i drugim izvorima iste - poručio je Cavusoglu.

On je kazao da je sa talibanskom administracijom u Afganistanu potrebno pokrenuti postepeni angažman te dodao da je kolege na današnjem sastanku informirao o pristupu kojeg Turska ima na tom planu.

Stabilnost Balkana je od vitalnog značaja za Tursku

Šefovi diplomacija Višegradske četvorke i Turske danas su razgovarali i o aktuelnoj situaciji na Balkanu, a Cavusoglu je istakao da je situacija u toj regiji veoma zabrinjavajuća.

- Stabilan i prosperitetan Zapadni Balkan je od vitalnog značaja i za Evropu i za nas. Zato kao Višegradska grupa, Turska i Evropska unija trebamo svi zajednički raditi na prevazilaženju ove krize i to bez ulaženja u bilo kakva međusobna nadmetanja. Neophodno je da nastavimo dijalog sa svim stranama - poručio je Cavusoglu.

Ističući kako Turska ima važnu ulogu u tom kontekstu, Cavusoglu je kazao da je Turska zemlja koja može voditi razgovore sa zemljama na Balkanu, prvenstveno s Bosnom i Hercegovinom, kao i sa Srbijom i Kosovom.

- Ova naša konstruktivna uloga će biti nastavljena. Naravno da je neophodno podržati te zemlje u njihovim evropskim i evroatlantskim integracijama. Danas smo vidjeli da smo saglasni o tim pitanjima - kazao je Cavusoglu.

Intenzivirati odnose između Turske i članica Višegradske grupe

Šef turske diplomacije Cavusoglu dalje je kazao da je na današnjem sastanku s kolegama iz Višegradske grupe razgovarao o načinima na koje se može dodatno unaprijediti međudržavna i regionalna saradnja na bazi zadovoljenja interesa svih zemalja.

- Ne znamo kada će završiti pandemija COVID-19. Zato ne treba čekati, već trebamo nastaviti razgovarati o tome kako da poboljšavamo svakodnevni život i saradnju među našim zemljama. Potrebno je unaprijediti i kanale regionalne trgovine, uključujući i alternativne načine opskrbe. Na tom planu usko sarađujemo s Mađarskom. Želimo tu saradnju unaprijediti i sa drugim članicama Višegradske grupe - poručio je Cavusoglu.

Zahvalivši zemljama Višegradske grupe na podršci koju pružaju procesu saradnje Turske i Evropske unije, Cavusoglu je kazao da je dobra saradnja između Turske i Evropske unije važna sa Zapadni Balkan, Evropu i šire.

- Ta važnost je tim veća s obzirom na sve izazove sa kojima se suočavamo. Turska je spremna na bolju saradnju sa cijelom Evropskom unijom i njenim institucijama - poručio je Cavusoglu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.