open-navfaktor-logo
search
Jasne poruke
Cavusoglu: Potezi Izraela dio kampanje sistematskog etničkog čišćenja
Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu poručio je u obraćanju Visokom komesarijatu za ljudska prava Ujedinjenih nacija da ne postoji niti jedan valjan razlog za izraelsku nehumanu blokadu Gaze, a napade Izraela na Palestince je ocijenio zločinom protiv čovječnosti.
27.05.2021. u 18:06
get url
text

Cavusoglu se učesnicima posebne sjednice UN-ovog komesarijata obratio putem video poruke.

Podsjetivši da "smo prošlih sedmica svjedočili srceparajućim prizorima iz Palestine", Cavusoglu je kazao kako su sve te događaje uzrokovale izraelske provokacije u džamiji Al-Aksa i naselju Sheikh Jarrah u Al-Qudsu.

Cavusoglu je rekao da su ovi potezi Izraela dio sistematskog etničkog i vjerskog čišćenja, dio su kampanje uklanjanja jedne kulture, a radi se o zločinu protiv čovječnosti.

- Za nehumanu blokadu Gaze nema nijedan valjan razlog, ovo kolektivno kažnjavanje mora prestati odmah. Međunarodna zajednica ima obavezu da zaštiti Palestince - poručio je Cavusoglu.

Poručivši i da je neophodno iznaći efikasne mehanizme kojima će se stati ukraj nekažnjavanju Izraela, cavusoglu je rekao da "moramo biti realni i sve dok ne uzmemo u obzir temeljne razloge sukoba patnje Palestinaca će biti nastavljene. Loše stanje u kojem se Palestinci nalaze ne može biti okončano dok se ne prekine ilegalna okupacija i dok oni ne budu imali svoju potpuno nezavisnu državu".

Podsjećajući i da UN u svemu nabrojanom ima izuzetno važnu ulogu, Cavusoglu je rekao da je vrijeme da s riječi pređu na djela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.