open-navfaktor-logo
search
Ankara
Cavusoglu: Niko bez dozvole Turske ne može ništa raditi u njenom epikontinentalnom pojasu
Šef turske diplomacije Cavusoglu komentirao je i moguće uvođenje američkih sankcija Turskoj i poručio je da članovi Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) trebaju shvatiti da nametanjem ništa ne mogu postići
11.12.2019. u 10:21
get url
text

 Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da je nedavno potpisano tursko-libijski memorandum o razumijevanju o razgraničenju na Sredozemnom moru u potpunosti u skladu s međunarodnim pravom, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je u izjavi za tursku televiziju "A Haber" neutemeljenim ocijenio kritike Grčke i još nekih zemalja koje se protive tursko-libijskom dogovoru. On je pojasnio da je Turska u skladu s međunarodnim pravom potpisala Memorandum o razumijevanju s međunarodno priznatom Vladom Libije. Pojasnio je da zbog aktuelne političke krize libijska vlada možda nije kadar potpisivati međudržavne sporazume, ali da svakako može potpisivati memorandume o razumijevanju.

Ističući da se radi o dogovoru o razgraničenju na moru, Cavusoglu je kazao da je Turska, u skladu s međunarodnim pravom, spremna potpisati slične dogovore i s drugim zemljama na Sredozemnom moru, uključujući i Grčku, a ne računajući Južni Kipar kojeg Ankara ne priznaje.

On je također kazao da Grčka i još neke zemlje regije već duže pokušavaju izolirati Tursku na Mediteranu, te je dodao da je očekivano bilo da Turska učini korak kako bi zaštitila prava koja joj pripadaju po međunarodnom pravu.

- Turska će u svom epikontinentalnom pojasu raditi šta želi, a prioritet nam je zaštita suverenih nacionalnih interesa. Predviđena su slična istraživanja i u Crnom moru. Bez naše dozvole u turskom epikontinentalnom pojasu niko ne može raditi ništa, a spriječit ćemo sve takve pokušaje - poručio je Cavusoglu.

Šef turske diplomacije Cavusoglu komentirao je i moguće uvođenje američkih sankcija Turskoj i poručio je da članovi Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) trebaju shvatiti da nametanjem ništa ne mogu postići.

On je kazao da bi se, u slučaju da SAD donese neku odluku o sankcijama Turskoj, na dnevnom redu mogla naći i pitanja Incirlika i Kurecika. Dodao je da ne želi prejudicirati stvari i da će Turska zauzimati stav shodno odlukama američkih vlasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.