open-navfaktor-logo
search
Zvanična posjeta
Cavusoglu: Naša bliska saradnja sa Slovenijom doprinosi blagostanju i miru na Zapadnom Balkanu
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu kazao je kako u pojedinim zemljama Evropske unije (EU) dolazi do određenih problema kada su u pitanju ljudska prava, te da su u porastu islamofobni i antisemitski napadi.
04.05.2021. u 14:35
get url
text

Cavusoglu se tokom posjete Sloveniji sastao s ministrom vanjskih poslova te zemlje Anžeom Logarom, nakon čega su održali i konferenciju za medije. Istakao je kako su sastanak s ministrom i sastanci delegacija bili izrazito produktivni, a to je bila i prilika za razgovore o unapređenju bilateralne saradnje.

- Dijelimo zajednički stav kada je u pitanju produbljivanje odnosa - rekao je Cavusoglu.

Turski ministar je istakao kako je razgovarano i o načinima unapređenja ekonomske saradnje, te povećanju obima bilateralne trgovine.

- Obim bilateralne saradnje trenutno je premašio dvije milijarde dolara, međutim to postoji određeni disbalans kada je u pitanju Turska, pa je potrebno postići ravnotežu. Trebamo zajednički raditi. Razgovarali smo i o tome da ovo pitanje bude razmatrano na sastanku Zajedničkog ekonomskog vijeća, koji će u biti održan u narednim danima - rekao je Cavusoglu.

Dodao je kako je razgovarano o diverizifikaciji robe, većim investiranjima u Sloveniji, te kako postići veće slovenske investicije u Turskoj. Zahvalio je Sloveniji na povjerenju ukazanom turskim kompanijama te podsjetio kako su turske kompanije u posljednjih nekoliko dana pobijedile na značajnim tenderima. Poželio je i sreću Sloveniji koja će u narednom periodu preuzeti predsjedavanje EU-om. Cavusoglu je s Logarom razgovarao o prioritetima aktivnosti kada je u pitanju predsjedanje Slovenije.

- Kao Turska, želim naglasiti sljedeće. Iako nismo članica, mi smo zemlja koja pregovara. U tim okvirima, želim reći da ćemo podržati te prioritete - rekao je Cavusoglu.

Razgovarano je i o pitanjima koja se tiču ne samo Zapadnog Balkana, već i dešavanjima u Libiji, Siriji i Afganistanu. Posebno se osvrnuo na Zapadni Balkan. Dodao je kako Turska i Slovenija dijele zabrinutosti i interese na Balkanu.

- Naša bliska saradnja sa Slovenijom doprinosi blagostanju i miru na Zapadnom Balkanu - rekao je Cavusoglu.

Dodao je kako je naglašen značaj sveobuhvatnih politika u regionu, te da ne podržavaju nikakvu separatističku retoriku baziranu na vjeri ili naciji. Cavusoglu je odgovarao i na pitanja u vezi s posjetom predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen Turskoj organiziranoj 6. aprila.

- Nažalost, protokolarna kriza delegacije EU-a zasjenila je naše produktivne razgovore - rekao je Cavusoglu.

Smatra kako je potrebno poduzeti konkretne korake kada je u pitanju revidiranje Carinske unije, dijalog na visokom nivou, bezvizni režim, borba protiv terorizma i migracije. Istakao je i kako je Turska poduzela značajne reforme kada su u pitanju ljudska prava, te podsjetio kako je predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan nedavno s javnošću podijelio Akcioni plan o ljudskim pravima. Osvrnuo se i na očekivanja Turske od EU-a o tom pitanju.

- Pitanje ljudskih prava, kako u institucijama EU-a tako i u zemljama članicama, postaju prioritetna tema jer su se počeli formirati problemi na tom polju. Vidimo da u mnogim zapadnim zemljama dolazi do porasta islamofobnih i antisemitskih napada. Istovremeno, krše se i prava izbjeglica i manjina. Zajednički se trebamo boriti protiv toga - rekao je Cavusoglu.

Upitan za odluku Turske da se povuče iz Istanbulske konvencije, Cavusoglu je kazao kako to nije pitanje koje se tiče zaštite prava žena. Podsjetio je kako je spomenuti dokument izazvao rasprave u mnogim zemljama, a šest članica EU-a nije ga odobrilo.

Cavusoglu se tokom posjete Ljubljani sastao i s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom i premijerom Janezom Janšom. Turski ministar je na društvenoj mreži Twitter napisao kako se sastao s predsjednikom Slovenije, te da je obilježeno deset godina Sporazuma o strateškom partnerstvu kojeg je Pahor potpisao dok je obavljao funkciju premijera.

Cavusoglu je izrazio i zadovoljstvo što turske kompanije vode važne projekte u Sloveniji, a nada se da će Pahora vidjeti i na Samitu diplomatije u Antaliji, u Republici Turskoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.