open-navfaktor-logo
search
Antalija
Cavusoglu nakon sastanka s Lavrovom i Kulebom: Nadamo se da će mir u regiji biti obnovljen
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu je u poruci nakon trilateralnog sastanka sa ruskim i ukrajinskim kolegama Sergejem Lavrovom i Dmitrom Kulebom izrazio nadu u uspostavljanje mira u regiji.
10.03.2022. u 14:00
get url
text

Sastanak trojice šefova diplomacija održan je na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji, a po završetku razgovora Cavusoglu se oglasio na društvenim mrežama.

- U ovom trenutku, kada je potreba za mirom najveća, sastali smo se sa mojim ruskim i ukrajinskim kolegama Lavrovom i Kulebom na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji u tripartitnom formatu. Nada je da se obnovi mir u našem regionu - poručio je Cavusoglu.

Cavusoglu je u poruci naglasio da će nastaviti ulagati napore za djelovanje diplomacije između Rusije i Ukrajine.

- Rat nema pobjednika, a gubitnici su nedužni civili - poručio je Cavusoglu.

Ističući kako se i Turska mogla uvjeriti u teško stanje u Ukrajini tokom evakuacije turskih građana iz te zemlje, Cavusoglu je kazao da je ovaj sastanak u Antaliji bio neophodan korak i da je važan početak.

On je kazao da je danas razgovarano i o tome da se ovakav sastanak održi i na nivou lidera te je dodao da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski spreman na to, a da je i šef ruske diplomacije Lavrov danas kazao da ruski predsjednik Vladimir Putin u principu nije protiv toga.

- Znate da u takvom slučaju Ukrajina želi da neke zemlje budu ovdje kao garant. Jedna od njih je Turska. Na našem današnjem bilateralnom sastanku Kuleba je to još jednom potvrdio - kazao je Cavusoglu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.