open-navfaktor-logo
search
Turski šef diplomatije
Cavusoglu: Khalifa Haftar više nema legitimitet u Libiji
Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u četvrtak da lider separatističkih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar više nema potrebni legitimitet u Libiji i stoga ne bi trebao imati ni mjesto za pregovaračkim stolom.
18.06.2020. u 22:36
get url
text

- Haftar više nema nikakvu opravdanost. Ionako nije imao legitimitet - rekao je Cavusoglu u intervjuu za televiziju "CNN Turk", dodajući da Haftar više nije vrijedan nikakve diskusije.

Pučista poput Haftara ne bi više trebao imati mjesto za pregovaračkim stolom. Ne bi se više trebali baviti njime - kazao je Cavusoglu.

Podsjetio je da u Libiji još uvijek nema primirja, čak i nakon napora i razgovora koji su održani u Moskvi i Berlinu.

Cavusoglu je također kazao da bi saradnja u oblasti sigurnosti između Turske i Vlade Libije u narednom periodu mogla biti proširena.

Prošlog novembra Turska i Libija potpisale su važne sporazume o vojnoj saradnji kao i granicama u Mediteranu. Prema sporazumu, Turska je poslala savjetnike kako bi pomogli libijskoj vojsci da porazi milicije ratnog komandanta Haftara.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Lider separatističkih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar u aprilu prošle godine je pokrenuo napad za zauzimanje Tripolija, što su osujetile snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.