open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Istanbulu
Cavusoglu i Stoltenberg: Finska i Švedska ne mogu u NATO jer nisu ispunile obaveze
Podrška Turske Ukrajini tokom sukoba smanjila je "neke učinke brutalnog rata", rekao je u četvrtak šef NATO-a Jens Stoltenberg, pohvalivši napore Ankare, javlja Anadolija.
03.11.2022. u 22:27
get url
text

- Želim zahvaliti Turskoj na svoj podršci Ukrajini. Vrhunske bespilotne letjelice i brodovi napravljeni u Turskoj pomažu u održavanju prava Ukrajine na samoodbranu - rekao je generalni sekretar Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom u Istanbulu.

- Turska je vrlo cijenjena saveznica NATO-a i daje važan doprinos našoj zajedničkoj sigurnosti. Igrate glavnu ulogu u borbi protiv terorizma, uključujući našu misiju u Iraku - rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je pozdravio napore Turske i predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana "za pregovore o sigurnom prolazu za ukrajinsko žito kroz Crno more i ublažavanje globalne prehrambene krize", rekavši da provedba sporazuma o žitu pokazuje "važnu ulogu" koju Turska igra u sukobu u Ukrajini.

- Diplomatski napori Ankare podržavaju i omogućuju dogovor o žitu - rekao je Stoltenberg, a razmjena zarobljenika je "iznimno važna" u smanjenju "nekih učinaka brutalnog rata koji se odvija u Ukrajini".

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je u četvrtak kako će njegova zemlja nastaviti sa naporima da se osigura isporuka žitarica iz Ukrajine bez prekida.

- Za 20 dana ovaj sporazum o žitu mora se obnoviti. Bio je to ugovor na četiri mjeseca. Nastavit ćemo naše napore pod vodstvom našeg predsjednika (op.a. Recepa Tayyipa Erdogana) kako bismo osigurali da se to nastavi neprekidno - poručio je Cavusoglu nakon sastanka sa Stoltenbergom.

Šef turske diplomatije je naglasio da znaju kako će bilo kakvo smanjenje isporuka žitarica utjecati na najnerazvijenije zemlje, te da su tokom prošle sedmice tokom posjete tri afričke zemlje uočili koliko su te zemlje zabrinute zbog prekida.

Odgovarajući na pitanje o članstvu Finske i Švedske u NATO-u, Cavusoglu je podsjetio da su Trojni memorandum potpisale Turska, Finska i Švedska na samitu NATO-a u Madridu 28. juna, te kako memorandum uključuje korake koje Finska i Švedska treba da preduzmu za punopravno članstvo u NATO-u.

Prema riječima Cavusoglua, na tom planu su poduzeti neki koraci.

- Kako je rekao generalni sekretar, švedsko ukidanje embarga na oružje Turske je važan korak, a čak su pozitivno ocijenili i prijave jedne ili dvije naše kompanije. S druge strane, išli su i na promjenu zakona. Međutim, ne može se reći da su ove dvije zemlje u potpunosti implementirale sve elemente ovog memoranduma - rekao je Cavusoglu, te dodao:

- Naša težnja nije da naudimo NATO-u ili spriječimo NATO da se širi. Turska je jedna od zemalja koja je do sada dala najsnažniju podršku proširenju NATO-a.

Naveo da im je cilj da Finska i Švedska preduzmu "važne korake u borbi protiv terorizma".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.