open-navfaktor-logo
search
Posvećenost miru
Cavusoglu: Erdogan narednog mjeseca u posjeti balkanskim zemljama
Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu izjavio je kako će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan narednog mjeseca upriličiti posjetu balkanskim zemljama, te kako to potvrđuje njihovu posvećenost miru i stabilnosti regiona.
08.08.2022. u 12:06
get url
text

- Posjeta koju će narednog mjeseca balkanskim zemljama upriličiti predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan potvrđuje našu posvećenost miru i stabilnosti regiona. Turska snažno podržava mir i stabilnost Balkana - rekao je Cavusoglu, govoreći na otvaranju 13. konferencije ambasadora koja se održava u Ankari.

Naveo je kako je Turska svojim vojnim operacijama na sjeveru Sirije otvorila put sigurnom povratku.

- Međutim, teroristička organizacija PKK/YPG/PYD i njeni ogranci nastavljaju napadati našu zemlju i sirijske civile kako bi narušili ovo okruženje stabilnosti i unaprijedili svoj separatistički plan. Naša zemlja je značajno doprinijela sigurnosti miliona Sirijaca, stoga se od nas ne može očekivati da sjedimo skrštenih ruku na napade terorista YPG/PKK-a - kazao je Cavusoglu.

Ističući da Turska podržava oslobađanje okupiranih azerbajdžanskih teritorija, Cavusoglu je rekao kako njegova zemlja stoji uz istinu i pravdu.

Cavusoglu je ponovo upozorio Armeniju da se uzdrži od novih provokacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.