open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Cavusoglu: Erdogan i Putin pozvali na uspostavu primirja u Libiji 12. januara u ponoć
Lavrov je rekao da su se Erdogan i Putin složili da se rastuće tenzije u Perzijskom zaljevu riješe mirnim putem
08.01.2020. u 16:33
get url
text

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu poručio je da su danas predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin pozvali na uspostavu primirja u Libiji 12. januara u ponoć. Turski ministar i njegov ruski kolega Sergey Lavrov održali su konferenciju za medije u Istanbulu gdje je Cavusoglu podsjetio da su Erdogan i Putin održali sastanak nakon ceremonije puštanja u rad gasovoda Turski tok u Istanbulu. 

Cavusoglu je izjavio da su na ovom sastanku razgovarali o bilateralnim odnosima, kao i o regionalnim pitanjima. Kako je kazao, razgovarano je o saradnji u Siriji, posebno primirju u Idlibu i onome što se može poduzeti u vezi sa smanjenjem američko-iranske napetosti. Razmijenili su i mišljenja o Iraku i Libiji.

-Već duže vrijeme sarađujemo s našim ruskim partnerima, posebno u Libiji. Posebno bih želio naglasiti da su predsjednik Erdogan i njegov ruski kolega Putin danas pozvali na uspostavu primirja u Libiji 12. januara u ponoć. Nastavit ćemo da radimo sa Rusijom i svim stranama u Libiji na uspostavljanju trajnog mira u Libiji - rekao je turski ministar. 

Lavrov je rekao da su se Erdogan i Putin složili da se rastuće tenzije u Perzijskom zaljevu riješe mirnim putem.

U zajedničkoj izjavi predsjednici Turske i Rusije Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin izrazili su duboku zabrinutost zbog eskalacije tenzija između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Irana. U zajedničkoj izjavi podržali su Berlinski proces za mir u Libiji navodeći da on "može dati opipljive rezultate" koji uključuju Libijce. 

Ponovno su potvrdili snažnu predanost suverenitetu, nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i nacionalnom jedinstvu Libije. U zajedničkoj izjavi Erdogan i Putin pozivaju na veću humanitarnu pomoć svim Sirijcima, bez diskriminacije, politizacije i preduslova. Ponovili su opredjeljenje za "suverenitet, nezavisnost, političko jedinstvo i teritorijalni integritet Sirije". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.