open-navfaktor-logo
search
Šef turske diplomatije
Cavusoglu: Agresivnost sirijskog režima u Idlibu treba odmah biti zaustavljena
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas da agresija snaga režima Bashara al-Assada u deeskalacijskoj zoni Idlib mora hitno biti zaustavljena, javlja Anadolu Agency (AA).
29.02.2020. u 17:41
get url
text

Cavusoglu je prisustvovao ceremoniji potpisivanja sporazuma o mirovnom procesu u Afganistanu kojeg su danas u katarskoj Dohi potpisale delegacije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i talibanski pokret.

On se na marginama tog skupa sastao i sa šefom američke diplomacije Mikeom Pompeom, a u obraćanju novinarima komentirao je i aktuelnu situaciju u sirijskom Idlibu.

- Uprkos velikim naporima Turske u Idlibu nije došlo do uspostave trajnog primirja. Režim treba hitno zaustaviti agresiju. U podmuklom režimskom napadu turski vojnici su živote položili kao šehidi. Ti napadi neće poljuljati našu odlučnost, već su je dodatno ojačali. Adekvatno smo odgovorili i još uvijek to radimo. Krv naših šehida nikada nije ostala bez osvete, niti će - poručio je Cavusglu.

Ističući da Turska ustrajava u dva zahtjeva, Cavusoglu je kazao da se prvo moraju zaustaviti napadi režimskih snaga na terenu, a potom uspostaviti trajni mir.

- Činimo sve što treba i na terenu i za pregovaračkim stolom. Nastavit ćemo tako. Nastavljamo i pregovore s Rusijom - kazao je Cavusoglu.

Cavusoglu je također, kazao da će se naredne sedmice sastati i o situaciji u Siriji razgovarati turski i ruski predsjednici Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin.

- Rusija otvoreno podržava režim u Siriji, to nije tajna. Dovode se i naoružane grupa iz različitih pravaca. Tri miliona ljudi mogli bi doći u Tursku ako se nastavi agresija režima. Turska je do sada sama snosila teret brige za izbjeglice, a Evropa je samo djelomično ispunila obećanje - kazao je Cavusoglu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.