open-navfaktor-logo
search
Suđenje Mihajloviću
Čavka: Ne tvrdim da je Božo uzeo novac
Mihajlović je zatim najavio da će Čavku pozvati kao svjedoka odbrane, a na okolnosti kredibiliteta
09.10.2018. u 15:20
get url
text

Tužilac Državnog tužilaštva Oleg Čavka danas je, kao prvi svjedok Tužilaštva BiH, dao svoj iskaz na suđenju Boži Mihajloviću.  Čavka, koji je i sam potpisivao naloge tužioca Mihajlovića, izjavio je da je u ovoj instituciji počeo raditi u proljeće 2010. godine, u odjelu za organizovani kriminal, kada mu je šef bio Božo Mihajlović, a koji je kasnije imenovan za zamjenika glavnog tužioca.

Čavka je spomenuo predmet "Milorad Milaković i drugi", koji je dužio od dolaska u Tužilaštvo. Kazao je da je taj predmet bio u zastoju jer je za veliki broj ljudi bila raspisana potjernica.

-Sa Mihajlovićem sam imao informativni kontakt o tome predmetu. Ne znam je li Božo bio zadužen u tom predmetu, ali je postupao. Tu su međunarodni tužioci bili zaduženi. Predmet je bio apsolutno neaktivan. Saznanje da je tu privremeno oduzet novac sam dobio početkom decembra 2016. godine - naveo je on.

Prema Čavkinim riječima, u periodu od pet ili šest godina dešavalo se da dođe poneki podnesak od branilaca, u kojim su tražili nagodbe i povrat novca. Pojasnio je da je 2016. od advokata Zlatka Ibrišimovića dobio ponudu o nagodbi za dvije osobe, te je nakon toga išao kod Mihajlovića na konsultacije.

Potpisivao Božine naloge 

- On mi je rekao da se tu radi o teškom kriminalu i osobama koje su nosioci organiziranog kriminala i da su stranci tu svašta radili i da nisu baš radili i da bi trebalo prihvatiti svako priznanje. Od oktobra ili novembra 2016. počinjem tragati za predmetom, da nađem spis. Osim optužnice nije bilo ništa. Pokušavao sam doći do dokaza iz optužnice - ispričao je Čavka.

Početkom decembra, kako je rekao, otišao je u odjel za Krivično deponovanje predmeta (KDP) gdje je našao gomilu vreća, ali i registratora s izjavama svjedoka. Čavka je rekao da novca nije bilo. Službenik Bogdan Bogdanović mu je, prema navodima svjedoka, kazao da je novac prije tri ili četiri godine poslan u Sud BiH.

- Bilo mi je čudno kako ne znam za taj novac, da je poslan. Bogdan je donio naredbu tužioca Bože od 15. novembra 2010. u kojoj je stajalo da se novac sa specifikacijom ima dostaviti tužiocu Boži, a radi dostavljanja Sudu BiH. Otišao sam do Mihajlovića, pokazao mu papir i njegova reakcija mi je u neku ruku bila čudna. Ne tvrdim da je bila sumnjiva, ali burna. Rekao je: 'Nemoj mene ništa pitati, o tome ja ne znam ništa' - posvjedočio je Čavka.

Njemu je pokazana naredba za KDP od 30. marta 2011. koju je potpisao za tužioca Mihajlovića. Tu se, kako je pojašnjeno, naređuje da se predmeti u KDP-u dostave tužiocu. Pojasnio je da je uobičajeno da tužioci potpisuju za druge tužioce i da mu je taj dan tu naredbu donijela daktilografkinja Sadina Beridan-Zukić.

-Ne znam šta je preneseno iz KDP-a u spis. Navodno je izuzet novac i nestao, ali ne znam sudbinu tog predmeta. Objektivno sam tu prevaren - izjavio je on.

Pojasnio je da se on 15. novembra vratio na posao s bolovanja i da nikada nije obaviješten o toj naredbi, kao i da mu je čudno bilo da je neko bez njegovog znanja radio njegov predmet.

Svjedok je ispričao da je nakon toga izvršio uvid u sudski spis gdje je našao nekoliko akata, a kada ih je analizirao, utvrdio je da nije postojala zakonska osnova za dostavljenje oko 46 hiljada konvertibilnih maraka Sudu BiH, jer se taj novac i ne spominje u optužnici.

Zbog zabrinutosti, svjedok je kazao da je otišao kod vršiteljice dužnosti glavnog tužioca Gordane Tadić s informacijom o tom predmetu i objasnio joj da iz njegovog predmeta nedostaje velika količina novca. Poslije dva dana Tadić mu je rekla da tu informaciju napiše te ju je predao.

Strani tužioci trebali vratiti novac 

-Novac nikad nije pronađen, zvanično o tome ne znam ništa - kazao je Čavka.

Prema njegovim riječima, strani tužioci su trebali vratiti taj privremeno oduzeti novac jer je to u početku bio njihov predmet.

-Prema mojim informacijama, Božo nije bio zadužen u ovom predmetu, nego stranci. Božo je iskusan tužilac i on je njima pomagao - rekao je svjedok.

Svjedok je također izjavio da je u prošlosti imao dosta neprijatnosti i da je Mihajlović podnio šest diciplinskih prijava protiv njega. Na upit kako je to završeno, Čavka je odgovorio: - Tako što je Mihajlović optuženi, a ja svjedok.

Izjavio je da ne tvrdi da je Mihajlović oduzeo taj novac, ali da je ubijeđen da je bio upoznat s tim i da je poduzimao nečasne radnje u vezi s tim.

Mihajlović je insistirao na pitanjima kojima bi diskreditirao svjedoka, ali sutkinja Amela Huskić nije dozvolila takva pitanja, kazavši da je ne zanimaju njihovi "privatni i međuljudski odnosi u Tužilaštvu BiH". Mihajlović je zatim najavio da će Čavku pozvati kao svjedoka odbrane, a na okolnosti kredibiliteta.

Mihajlovića optužnica tereti da je nesavjesno postupio u vršenju službene dužnosti tužioca i to propuštanjem nadzora nad radom Sadine Beridan-Zuhrić, koja je od polovine novembra 2006. radila kao daktilograf i referent u Tužilaštvu BiH.

Beridan-Zuhrić je, navodi se u optužnici, prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta, pri čemu joj je propuštanje dužnosti nadzora od strane Mihajlovića omogućilo i zadržavanje prisvojenog novca.

Suđenje se nastavlja 30. oktobra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.