open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Čavara, Mahmutbegović i Dunović razgovarali o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH, pomaka nema
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara sastao se danas sa potpredsjednicima Federacije BiH Melikom Mahmutbegović i Milanom Dunovićem kako bi razgovarali o imenovanju sudija Ustavnog suda Federacije BiH. Pomaka nije bilo.
26.09.2022. u 19:23
get url
text
Milan Dunović, Marinko Čavara i Melika Mahmutbegović

Iz Čavarinog kabineta je saopćeno da je cilj razgovora bilo razmatranje ključnih pitanja i iznalaženje djelotvornih rješenja koja su u interesu konstitutivnih naroda i građana u FBiH.

Ponovljeno je da je Čavara 24. augusta donio odluku o imenovanju sudija u, kako se tvrdi, skladu s Ustavom FBiH, te da je odluku dostavio potpredsjednicima da daju saglasnost kako bi procedura imenovanja sudija mogla biti nastavljena, odnosno dostavljena Domu naroda Parlamenta FBiH na potvrđivanje. 

VEZANI TEKST - Dunović i Mahmutbegović pisali Schmidtu zbog Čavare: Ubijeđeni smo da znate ko je kočničar i da ćete djelovati

- Tokom sastanka je zaključeno kako je nužno da svi sudionici ovog procesa ispune svoje ustavne nadležnosti i obaveze kako bi Ustavni sud Federacije BiH mogao raditi u punom kapacitetu i kako bi Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa moglo funkcionirati i donositi odluke - navedeno je u saopćenju Čavarinog kabineta.

Nije spomenuto da je Čavara sačinio prijedlog odluke o imenovanju sudija bez konsultacija sa potpredsjednicima FBiH, kao i da se oglušio na dopise koje su mu slali potpredsjednici Federacije, a koji se odnose na predložena imena za članove Ustavnog suda, na šta su još ranije reagirali i Dunović i Mahmutbegović ističući da je Čavara prekršio Ustav FBiH. 

Mahmutbegović je danas ponovila da prijedlog odluke koju je donio Čavara nije bio u skladu sa Ustavom. 

- Dobro je da smo sjeli i otvorili tu temu. Nama, potpredsjednicima, je u interesu da se taj proces imenovanja konačno završi poštujući procedure i nacionalni sastav Ustavnog suda. Ponovo ćemo se sastati. Mi smo spremni svaki dan da razgovaramo - rekla je Mahmutbegović. 

Komentirajući navode iz saopćenja iz Čavarinog kabineta da je on donio odluku i dostavio je potpredsjednicima da daju saglasnost, Mahmutbegović je istakla da ne mogu dati saglasnost na odluku koju je već donio nego se radi obrnuto, odnosno potreban je prijedlog odluke o imenovanju sudija koji je prethodno usaglašen. 

Dodala je da je sastanak danas održan na zahtjev potpredsjednika FBiH koji su davno uputili. 

Dunović je nakon sastanka kratko poručio da se nema ništa novo za reći. 

- Konsultacije jesu obavljene, ali zasad nema velikog pomaka. Nadam se da će se razgovori nastaviti u narednim danima - dodao je Dunović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.