- Prije dvadeset i devet godina, održan je Referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine na kojem su se narodi i građani Bosne i Hercegovine odgovorom na referendumsko pitanje: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?, odlučili da Bosna i Hercegovina bude nezavisna, slobodna i međunarodno priznata država ravnopravnih konstitutivnih naroda i ravnopravnih građana koji u njoj žive. Referendumom o nezavisnosti, Bosna i Hercegovina je izašla iz jugoslovenske državne zajednice, te je pružena mogućnost svim narodima i građanima u BiH da, na demokratski način, slobodno izraze svoju volju o budućnosti BiH - podsjetio je Čavara. 

Po njegovim riječima, značaj Referenduma ogleda se i u tome da su narodi BiH iskazali svoje opredjeljenje za nezavisnu BiH, državu ravnopravnih naroda i ravnopravnih građana, državu kakvoj i danas težimo.

- Nažalost neophodno je još dogovora i kompromisa da BiH bude država u kojoj će svaki konstitutivni narod i svaki građanin moć ostvarivati prava koja im pripadaju - zaključio je predsjednik Federacije BiH.