open-navfaktor-logo
search
Dok se sleglo
Ćavar se opet oglasila, ponudila ostavku Našoj stranci koja se "kukavički izvukla iz ovoga svega"
Boška Ćavar, vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Mostara, ponovo se oglasila nakon što je ranije danas Naša stranka najavila da će utvrditi njenu odgovornost i eventualne sankcije protiv Ćavar zbog načina glasanja na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća.
01.11.2022. u 20:51
get url
text
Edin Forto i Boška Ćavar

Kritike su uslijedile jer Ćavar nije podržala odluku kojom bi u javnim objektima mogli biti istaknuti isključivo simboli BiH, FBiH, HNK i Grada Mostara, odnosno ne bi više bilo mjesta za, između ostalog, obilježja takozvane Herceg-Bosne.

Ćavar je u novoj objavila navela da je Našoj stranci ponudila ostavku, te je obrazlagala zašto je glasala kako je glasala. 

- Šteta, bila je to neka fina priča!

VEZANI TEKST - Boška Ćavar poručila Našoj stranci: Sretno u daljem radu

Opet sam tema dana u medijima i na društvenim mrežama, opet se sa mnom, gradskom vijećnicom, i mojim stavovima bavi "elita bošnjačkog naroda" i predstavnici građanskih snaga, Saneli Kajani i Reufi Bajrovići. Sve se isto desilo i 2021 godine kada je na mene pokrenut sinhornizirani napad, jer sam glasala suzdržano po pitanju imenovanja gradonačelnika Mostara. Tada za mene nije postojala razlika između SDA i HDZ, ona ne postoji ni danas, niti u samom slučaju isticanja simbola i zastava u institucijama Grada Mostara.

Ja sam po pitanju isticanja simbola bila suzdržana, kao i po pitanju imenovanja gradonačelnika. Mostar jeste nakićen različitim zastavama, ljiljanima i šahovnicama, koji se nalaze svuda oko nas i koriste se kao markeri za označavanje svojih dijelova teritorije. To je tako, a i da smo donijeli ovu Odluku to se ne bi promijenilo.

Smatram da se pitanje zastave pokušalo još jednom iskoristiti u svrhe nacionalističke propagande. Reguliranje korištenja simbola u Bosni i Hercegovini, a naročito u Mostaru mora biti puno pametnije i sa većim konsenzusom napravljeno. Donijeti, sa jedne strane odluku, koju stranke sa hrvatskim predznakom ne podržavaju, nije dobro. Simbol i zastava Bosne i Hercegovine su moji simboli i moja zastava, ali je veoma važno donijeti odluku koja bi u Mostaru uspijevala da pokrije i predstavljanje naroda. Ovu oblast moramo urediti tako da se ostvari okvir koji će štiti i propagira državni, županijski i gradski simbol, ali i poštiva simbole sa kojima se narodi u BiH identificiraju.

Hrvati sa šahovnicom, Bošnjaci sa ljiljanima, Srbi sa trobojkom. To su zastave koje su integralni BiH, a morat će biti pametno integrirane u ono što bismo nazivali izgradnjom građanskog društva u BiH. Svaka od zastava nosi svoju težinu, ali je svaka od ovih zastava činjenica. Svakako podržavam uklanjanje religijskih i sličnih simbola iz javnih ustanova. Nije mjesto ni raspelu, ni ajetu, ni ikoni u javnoj ustanovi sekularne i multietničke zemlje. Po domovima neka se kači ili ne kači što se želi.

Ja sam suzdržana po svakom kukavičjem jaju koje posade SDA ili HDZ, ja ne želim da sudjelujem u njihovim prepucavanjima i nametanjima. Ova odluka je bio još jedan takav pokušaj, a svakim ovakvim pokušajem oni uspijevaju ono što im je cilj, a to je da ubijaju mogućnost multietničkog Mostara i uništavaju stranke i ljude koji časno i bez problema mogu prelaziti linije razgraničenja i skupljati glasove po čitavom gradu.

Žao mi je što Naša stranka to nije vidjela i što se kukavički izvukla iz ovoga svega, brže bolje se ograđujući od mene. 2021 su možda imali hrabrosti, sada su preplašeni eskivirali. To je i bila i moja stranka, a ja sam željela da bude stranka što većeg broja Hrvata u Hercegovini.

Sve sam više dojma da joj je dovoljno sada da postaje pismenija kopija Željka Komšića, a ne istinska građanska alternativa za sve. Ponudila sam ostavku, ja ne želim da kvarim jedinstvo stranke koje se gradi po toj mjeri. Bosne i Hercegovine, ne može biti bez Hrvata, Srba ili Bošnjaka, niti bez njihovih simbola. Nikada utjerati i nitko utjerati to neće moći, a svakim prisiljavanjem jednih, ili drugih, ili trećih se udaljavamo. Jedino sinkronizirano i sustavno to možemo riješiti - napisala je Ćavar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.