open-navfaktor-logo
search
Medicinski fakultet
Čavaljuga kaže da ostaje dekanesa, Izetbegović da nije "alfa i omega", Suljić pita zašto su izmjene Zakona tajna
Dekanesa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Semra Čavaljuga odbacila je kategorično sve optužbe koje je na njen račun na današnjoj press konferenciji iznio rektor UNSA Rifat Škrijelj, kazavši da su i ona i Naučno nastavno vijeće Medicinskog fakulteta radili sve u skladu sa Zakonom
26.07.2019. u 14:02
get url
text
Medicinski fakultet, press članova NNV-a

Dekanesa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Semra Čavaljuga odbacila je kategorično sve optužbe koje je na njen račun na današnjoj press konferenciji iznio rektor UNSA Rifat Škrijelj, kazavši da su i ona i Naučno-nastavno vijeće Medicinskog fakulteta radili sve u skladu sa Zakonom.

-Prosvjetna inspekcija je utvrdila da je sve što je rektor uradio bilo nezakonito. Mi smo radili po zakonu. Kada je riječ o neizvršenju sudskih presuda, što je on danas tvrdio, poručujem da ne postoji niti jedna koju Medicinski fakultet nije ispoštovao. Sve vrijeme smo radili i radit ćemo samo po Zakonu. I ne pozivamo se samo na Zakon o visokom obrazovanju već i na sve druge relevantne zakone, nezavisno od nivoa vlasti, a koji se tiču nas direktno. Mene je Naučno-nastavno vijeće izabralo za dekana, i ja sam dekan sve dok Vijeće ne odluči drugačije. Medicinski fakultet je atipičan, ovdje nema volje samo jednog čovjeka, već o svemu odluke koje su javne i dostupne, donose članovi NNV. Moram napomenuti da članovi NNV zajedno imaju oko 4.000 godina obrazovanja - istakla je Čavaljuga.

Dodala je kako je rektor Škrijelj, kada je danas pozvao Medicinski fakultet na otvaranje dijaloga, zaboravio da su mu se krajem prošle godine obraćali sa zahtjevom da ih primi on i članovi Upravnog odbora, ali da im je poručeno "kako nažalost nemaju vremena".

-Mi nikada nismo dobili nikakav dokument, dopis ili bilo šta drugo o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju. Znamo samo da postoji usmena najava, ali o čemu je riječ zvanično nismo obaviješteni. Senat, gdje meni nije dozvoljeno prisustvo, nije glasao o ovakvim izmjenama Zakona -naglasila je Čavaljuga.

Enra Suljić, direktorica Instituta za nauku i razvoj KCUS-a, kazala da je interesira da li će neko još pokušati da negira obrazovanje naše djece.

-Osnivač Medicinskog fakulteta je Kanton. Ovo je javna ustanova, a ne privatna na žalost nekih, a neće bi biti. Zanima me šta će biti sada kada nam predstoji potpisivanje diploma, sa ovakvom negacijom našeg pravnog subjektiviteta koja je evidentna. Da li će to sada neko negirati trud i rad svih šest godina naše djece koja treba da dobiju diplome? Ako neko želi da bude konkurent Medicinskom fakultetu UNSA, mogu samo poručiti, da nije dovoljno imati samo lijepe zgrade, već kvalitetan i profesionalan kadar. I pitam se, zašto su članovi koji nastoje promijeniti u Zakonu o visokom obrazovanju tajna? Šta je to tako tajno da NNV ne može dati i svoje mišljenje o tome - poručila je Suljić, dodajući:

-Sve vrijeme se upinjemo da budemo na evropskom nivou. Mi smo pravno lice, mada je integracija trebala biti završena i mi ne kočimo integraciju. Suspenzija dekana je urađena van Vijeća i nezakonito je. Vjerujemo u pravnu državu. Intencije izmjena zakona su da istjeraju uposlenike KCUS-a. Mi nećemo napustiti našu djecu. Nećemo popustiti pred nekim privatnim fakultetima.

Generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović rekla je da Elmedinu Konakoviću nedostaje dugi niz godina obrazovanja da bi mogao postavljati pitanja o akademskoj zajednici, poručujući mu da je ona redovna profesorica Medicinskog fakulteta, te da na tom nivou ne može s njim komunicirati.

Na upit kako je optužuju da je baš ona izdavala direktive kada je usvajan aktuelni Zakon o visokom obrazovanju, Izetbegović je poručila da ona nije "alfa i omega svih dešavanja". 

-Nemam se namjeru braniti od takvih stvari. Čuli ste od mojih kolegica pravu istinu, bili ste na konferenciji za mediji (Rektorat), najbolje je da budete lični svjedoci na obje strane, pa da vidite na kojem se nivou ta komunikacija sa UNSA odvija - rekla je Izetbegović.

Pojasnila je da NNV ne može biti promijenjeno, jer u njemu sjede "kliničari" koji drže 2/3 nastave na Medicinskom fakultetu. Pojednostavila je na praktičnom primjeru šta bi to u praksi značilo.

-Zamislite da ja sada kao profesorica ginekologije treba da uvedem studente pacijentici, koja je u jednom od svojih najintimnijih trenutaka, a nisam uposlenik KCUS-a. Kako onda ja imam pravo pregledati pacijenticu koja je došla i ukazala povjerenje Kliničkom centru? Ko odgovara za njenu privatnost, za njene podatke? Pa, niko ne bi na to pristao. Čuli ste također podatak koji je provjerljiv, a to je da kada sam 2013. godine otišla sa KCUS-a u Opću bolnicu, tadašnji dekan mi je istog trenutka uručio prekid ugovora o radu sa Medicinskim fakultetom jer nisam imala nastavnu bazu, nisam imala pacijente u KCUS-u, bez obzira na to što sam ih imala u Općoj bolnici. Ali Opća bolnica nije zadovoljavala uvjete, kadrom, opremom, nivoom usluge.  Nastavna baza mora biti bazirana na klinikama, a zakon propisuje šta sve treba da zadovoljiti da bi bila klinika - pojasnila je Izetbegović.  

Ona je istakla kako niko na Medicinskom fakultetu nema problem, da još neko pored KCUS-a bude nastavna baza, ali da ispunjava zakonske uvjete.

-U protivnom se ugrožava Zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji je nama primarni. Pokušava se oslabiti Medicinski fakultet, i veza ovog fakulteta sa KCUS-om. Eventualnim razdvajanjem došlo bi do urušavanja kvaliteta nastave na Medicinskom fakultetu, jer bi praktično imali jedan obezglavljeni fakultet koji nema klinike na koju dolaze studenti. Ukoliko i dođe do toga što oni pokušavaju, a vjerujte da neće, onda bi to značilo slabljenje ovog najboljeg i najstarijeg fakulteta - istakla je Izetbegović, poručujući da izmjene Zakona neće proći kako to oni rade, dok zakon ne bude pušten u javnu raspravu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.