open-navfaktor-logo
search
Šef Kluba SDA
Ćatić: Federacija sačuvala 95 posto radnih mjesta, stopa smrtnosti među najnižim u Evropi
Šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Osman Ćatić kazao je da Federacija ima kredibilne rezultate u borbi protiv pandemije kako u zdravstvenom tako i u ekonomskom aspektu.
14.05.2020. u 13:25
get url
text
Osman Ćatić

- Federacija je proteklih sedmica minimizirala broj novozaraženih. Stopa smrtnosti je 16 mrtvih na milion stanovnika. Uporedite to sa stanjem u entitetu RS gdje je 63 mrtvih na milion stanovnika, pa čak i sa stanjem u regionu gde je stopa od 22 u Hrvatskoj do 49 u Sloveniji. Da i ne govorimo o evropskom kontekstu, gdje imate stope smrtnosti po 300-400 mrtvih na milion. Zamislite da je obrnuta situacija, te da RS ima stopu smrtnosti 16, a Federacija četiri-pet puta veću. Ministra zdravstva RS-a Šeranića mnogi su kovali u zvijezde zato što lijepo priča, i čovjek uistinu lijepo priča, ali treba se odati priznanje i federalnom zdravstvenom sistemu koji ima rezultate - kazao je Ćatić.

Porezna uprava FBiH je objavila egzaktne podatke koji svjedoče da je zaustavljen trend gubitka radnih mjesta.

- Štaviše, ostvaruje se čak određen rast, doduše minimalan, ali preokrenut je trend. Činjenica je da je Federacija sačuvala 95 posto radnih mjesta. Mnogo veće i jače ekonomije izgubile su po 10 posto. Mnogo je još izazova pred nama, borba nije gotova, ali za iduće izazove ohrabruju dosadašnje činjenice i rezultati - navodi Ćatić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.