open-navfaktor-logo
search
UNHCR
Cate Blanchett i Ben Stiller pridružili se kampanji za izbjeglice
Skupovi kampanje podržavaju suštinsku poruku da "svi imaju ulogu" u pomaganju izbjeglicama i naglašavaju kako svi možemo pomoći u suzbijanju ksenofobije, netolerancije i straha i da svi možemo osnažiti izbjeglice
16.12.2019. u 17:29
get url
text

Sa novom kampanjom na društvenim medijima, koju je danas pokrenuo UNHCR, UN-ova agencija za izbjeglice slavi snagu, otpornost i vještine koje izbjeglice mogu donijeti u svoje nove zajednice.

Kampanju, koja je danas započeta u sklopu Globalnog foruma za izbjeglice (GRF), podržavaju ambasadori dobre volje, poznate ličnosti, zagovornici izbjeglica i aktivisti širom svijeta koji na svojim blogovima dijele pozitivne priče izbjeglica na društvenim medijima, dajući zamah akcijama i solidarnosti, navodi se u saopćenju iz UNHCR-a.

Skupovi kampanje podržavaju suštinsku poruku da "svi imaju ulogu" u pomaganju izbjeglicama i naglašavaju kako svi možemo pomoći u suzbijanju ksenofobije, netolerancije i straha i da svi možemo osnažiti izbjeglice.

Kampanja je pokrenuta s videospotom u kojem učestvuje više osoba, a među njima su i poznati, kao i aktivisti i svi imaju jednaku poruku, koja je ključna poruka GRF-a - svi imaju svoju ulogu u pomaganju izbjeglicama.

U videu se pojavljuju UNHCR-ovi ambasadori dobre volje i poznate ličnosti među kojima su Ben Stiller, Nomzamo Mbatha, Adut Akech, Cate Blanchett, MIYAVI, Jung Woo-sung, Barbara Hendricks, Yusra Mardini, Neil Gaiman, Praya Lundberg, David Morrissey, Mercy Masika, Alfonso Herrera, Mahira Khan, Nitin Sawhney, Maya Ghazal, Gugu Mbatha-Raw, Danny Ocean, Riz Ahmed, Raghad Haddad, Amanda Palmer, Benedict Cumberbatch, JJ Bola, Emi Mahmoud, Jesus Vasquez i drugi.

Centralna poruka kratkog videa je „Ksenofobija, negativni stereotipi i strah su u porastu. Svuda oko nas. Postaju sve jači i jači. Nešto se mora promijeniti. Vrijeme je da se izbjeglice počnu posmatrati na drugi način, da izbjeglice, poput ostalih, kad im se pruži prilika, mogu ispuniti svoj potencijal, imati pozitivan utjecaj i biti korisni.“

- Na početku Globalnog foruma za izbjeglice danas se nalazimo u centralnom trenutku u historiji. UNHCR poziva na pojačanu predanost i podršku koja će pomoći svakoj izbjeglici - i zajednicama u kojima žive - ne samo da opstanu, već i da napreduju. Zajednice same imaju koristi od pružanja mogućnosti izbjeglicama. Dok posmatramo kako globalni čelnici, koji će se ove sedmice sastati u Ženevi obnavljaju i daju nova obećanja, moramo imati na umu da svi imaju ulogu u pružanju podrške izbjeglicama. Svi su bitni, svaki glas se računa, svako djelo, koliko god bilo malo, može biti značajno. Svi imamo pozitivnu ulogu. Iskoristite ovu priliku - kazala je glumica Cate Blanchett, ambasadorica dobre volje UNHCR-a.

Kampanja je pokrenuta na više platformi društvenih medija, a koriste hashtag #EveryoneCounts. UNHCR je napravio i novi kviz gdje korisnici moraju da donose neke od teških odluka koje političari moraju donositi kada dođe do izbjegličke krize.

- Bilo je nadahnjujuće naći ljude širom svijeta angažirane i entuzijastične i željne da urade više kako bi podržali izbjeglice i zajednice koje ih ugošćuju. UNHCR iz dana u dan radi na zaštiti i pomoći izbjeglicama. Ali to jednostavno ne možemo sami. Moramo svi da odigramo svoju ulogu, da djelujemo za izbjeglice, da preispitujemo ksenofobiju i da čujemo glas izbjeglica - rekao je Dominique Hyde, direktor za vanjske odnose UNHCR-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.