open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
"Čast otadžbine" Dodiku čestita na Programu reformi, opozicija uzvikivala: "Izdaja!"
U Banjoj Luci su održani protesni skup opozicije, ali i kontramiting veterana iz RS-a i "Čast otadžbine" iz Beograda, odnosno vladajućih stranaka. Policija je odobrila okupljanje i jednima i drugima. Sve je proteklo bez incidenata, ali uz jako policijsko osiguranje
26.12.2019. u 17:28
get url
text

Oba skupa, i onaj opozicije protiv Milorada Dodika i kontramiting podrške Miloradu Dodiku u Banjoj Luci su okančani nešto prije 20 sati.  Sve je prošlo bez incidenata uz jako policijsko osiguranje. 

Opozicija je tražila odgovornost za dostavljanje, kako navode, "lažnog Programa reformi" u Narodnu Skupštinu RS-a te smjenu ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača zbog incidenta u NSRS-u kada je mu je za govornicu prišao zastupnik Draško Stanivuković, kojeg je ministar udario pravdajući se da je to učinio u samodbrani. To su ujedno osnovni zahtjevi opozicije koja je Dodika optužila za "izdaju". 

S druge strane, sa skupa podrške vlasti se poručivalo kako su opozicionari zapravo "rušitelji RS-a". Okupljeni na skupu podrške vlasti su izjavljivali kako vjeruju Dodiku i njegovom obećanju da će RS "ostati vojno neutralna". Inače, skup podrške vlasti održan je pod nazivom "Za Republiku Srpsku".

Kako je izgledao i jedan i drugi skup te šta se govorilo, možete vidjeti u nastavku teksta. 

19.51 - U ovim trenucima učesnici oba skupa se razilaze iz Parka "Mladen Stojanović".

19.43 - Skup podrške vlasti polako se privodi kraju. Prisutni skandiraju: "Mile, Mile...!". Sa skupa podrške vlasti počeli su se razilaziti. 

19.45 - Oba skupa, i opozicije i onaj podrške vlasti u parku "Mladen Stojanović" još traju. Sa skupa opozicije se poručuje da je ministar MUP-a Varvarin Lukač, a ne Dragan Lukač. Na skupu opozicije je rečeno i to da postoji "veće zlo od Lukača" te da "ovom zemljom nije hodao veći izdajnik od Milorada Dodika". 

-Od Kosova do danas veći izdajnik nije hodao ovom zemljom od Milorada Dodika - vikali su sa govornice pojedini opozicionari te su Dodika optuživali da je najveći profiter u RS-u. 

Opozicija je optuživala Dodika da im je dostavio "lažni Program reformi" i da za to neko mora odgovarati.  To je ujedno jedan od njihovih zahtjeva. Drugi je smjena Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova. 

19.38 - Predsjednik Udruženja veterana RS-a Duško Vukotić zamolio je Dodika da kaže da će RS ostati vojno neutralna, a Dragan Lukač ostati ministar policije. Dodik je u znak odobravanja klimnuo glavom. 

19.25 - Na skupu podrške vlasti se obratio i Slobodan Župljanin, dekan banjalučkog Fakulteta za sigurnost.

-Usudili su da napadnu RS oni koji je nisu stvarali i koji za pozamašne sume funti i dolara misle da mogu da rade šta hoće. Poručujem im da neće moći- rekao je Župljanin te dodao: 

-Pronaći ćemo put da ih odmaknemo od RS-a i da se manu ćorava posla. 

Župljanin je govorio i o podjeli zastavica NATO-a u Skupštini RS-a. Podsjetimo, na posljednjoj sjednici zatavice je vladajućima dijelio Dražko Stanivuković. 

-Ko zna šta je moglo da bude u onom držaču zastavice, eksploziv ili otrovna materija. Neću da razmišljam da li je neko to spreman učiniti, hoću da budemo oprezni i budni i iz defanzivne pređemo u ofanzivu - rekao je Župljanin. 

19.14 - Sa skupa opozicije je poručeno da će se razići iz Parka "Mladen Stojanović" nakon što se prvo raziđu okupljeni na skupu podrške vlasti. 

19.12 - Govor na skupu podrške Dodiku drži i Vojin Pavlović koji je prenio poruke: "Hvala ti Lukače što si ga gurnuo (Stanivukovića, op. a.), ali ne mogu se zahvaliti što mu govornicu nisi nabio na glavu". On je vikao i: "Nije bio genocid u Srebrenici i hvala Dodiku koji se bori za to".

VEZANI TEKSTKo je Vojin Pavlović: Čovjek čiji je idol zločinac Mladić traži postavljanje biste Handkea u Srebrenici

19.02 - Na skupu opozicije se uzvikuje: "Izdaja, izdaja". Na svaki spomen Dodika i Lukača čuju se zvižduci. Zastupnik NSRS-a Draško Stanivuković obratio se prisutnima, kao i zastupnici Nebojša Vukanović i Jelena Trivić. Ukupljeni glasno uzvikuju imena opozicionara u znak podrške. 

19.00 - Branislav Okuka iz organizacije "Čast otadžbine Beograd", koji su suorganizatori skupa podrške Dodiku, poručio je da oni nisu tu da brane Dragana Lukača, nego instituciju Minsistiratstva unutrašnjih poslova.

-Oni tamo sa one strane parka, da znaju kako je izgledao ijedan dan rata, ne bi radili to što rade. Mi nećemo biti taoci male grupe ljudi. Svim aktivnostima u Skupštini, na posebnoj sjednici, upravljao je Avdo Avdić - rekao je Okuka, a potom nastavio: 

-Vaša ekselencijo gospodine Dodik, prijatelju, želimo da Vam čestitamo na dokumentu. Mi smo već jednom ginuli za RS i opet ćemo, kako bismo vama i vašim saradnicima omogućili ostvarenje krajnjeg cilja, rekao je Okuka.

18.47 - Udruženje veterana garda Banje Luke "Panteri", u ime kojeg se na skupu podrške Dodiku obratio Petar Cvjetinović, poručilo je kako su oni bili jedni od organizatora, i da će uvijek organizovati sličan skup kada se "napadnu institucije RS-a". Inače, Cvjetinović je poznat po nadimku Pero Maljutka. 

VEZANI TEKSTNajveći prevaranti u BiH: Kako su varali Maljutka, Komad, Pelakova…

18.22 - Nakon intoniranja "Moja Republika" i "Bože pravde" počeli su govori i na skupu podrške vlasti u RS-u. U ćošku, iza pozornice vidljivo je da se postavljaju pripadnici Specijalne jedinice, takozvane "Kornjače". 

18.20 - Na skupu opozicije se uzvikuje: "Ubice, ubice!". Miloradu Dodiku poručuju da je "najveći srpski izdajica".

18.14- Na skupu podrške vlasti u RS-u vidljive su trobojke na sve strane. Tu je sad više od hiljadu ljudi, a atmosfera podsjeća na kafansku. Svira muzika uživo, koja poziva prisutne da njišu zastavama, pjevaju... Stižu i zvaničnici RS-a. Za sada su stigli Milorad Dodik, Željka Cvijanović i Dragan Lukač. 

18.05 - Počeli su skup opozicije i vladajućih u Parku "Mladen Stojanović" u Banjoj Luci. U parku, na dva skupa, prisutno je više hiljada građana. Na skupu opozicije upravo je intonirana himna Srbije "Bože pravde", a prije toga pjesma, u kojoj se, između ostalog kaže "Srbiju ću braniti". Televizija BN uživo prenosi skupu opozicije. Na skupu opozicije su zvaničnici PDP-a poput predsjednika Branislava Borenovića i bivšeg člana predsjedništva Mladena Ivanića. 

 

 

26.12.2019. BANJA LUKA, SKUP "DOSTA JE!"

26.12.2019. BANJA LUKA, PROTEST "DOSTA JE!"

Posted by Radio Televizija BN on Thursday, December 26, 2019

17.59- U Park "Mladen Stojanović" pristiže sve veći broj građana Banje Luke. Zvanično skupovi trebaju početi svakog minuta.

{$galerijaFotografija}

17.53 - Iako je najavljeno da će na oba skupa biti oko 700 ljudi, već sada je vidljivo na svakoj od lokacija otprilike oko hiljadu ljudi.

Skup Dodikovih pristalica

17.28 - U Banjoj Luci u 18 sati bi trebao početi protesni skup opozicije, ali i kontramiting veterana iz RS-a, odnosno vladajućih stranaka. Policija je odobrila okupljanje i jednima i drugima. 

Protesni skup prvo je najavila opozicija zbog dešavanja na posljednjoj sjednici narodne skupštine RS-a, a potom su kontramiting najavila i udruženja veterana, tačnije vladajuća struktura u RS-u. Na ovom skupu bi se trebao obratiti i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik. 

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da će policija večeras osiguravati i protest opozicije i skup podrške veterana "Za Republiku Srpsku" u banjalučkom Parku Mladen Stojanović, te da neće biti dozvoljeno bilo kome da pravi incident. 

-Neće biti dozvoljeno bilo kome da šeta i prelazi sa jedne na drugu stranu i da se izazove bilo kakav incident. Svi koji pokušaju da izvrše bilo koji incident bit će sankcionisani, a to nije cilj policije – rekao je Lukač novinarima danas u Zalužanima kod Banje Luke.

Policija već sada prisutna u Parku "Mladen Stojanović" i oko njega. Pripadnici MUP-a postavljeni su u dva reda, čime su napravili živi zid između dva skupa. 

Policajci su raspoređeni na svaki metar, a tu su i pripadnici Žandarmerije. Na dvije odvojene lokacije u Parku "Mladen Stojanović" okupljaju se građani.

-Policijska uprava Banja Luka nije zabranila održavanje nijednog od prijavljenih javnih skupova, a policijski službenici izvršit će osiguranje oba javna skupa u skladu sa svojim ovlaštenjima. Pozivaju se građani da svoje stavove izražavaju mirno i dostojanstveno, u skladu sa propisima RS-a, te da se uzdrže od narušavanja javnog reda i mira i drugih oblika nedoličnog ponašanja - apelovala su iz PU Banja Luka. 

Opozicione stranke i njihovi zastupnici iz NSRS-a poput Jelene Trivić, Draška Stanivukovića i Nebojše Vukanovića, najavili su da će, između ostalog, tražiti smjenu ministra MUP-a Dragana Lukača. 

Pojedini mediji su javili kako su organizatori kontramitinga zapravo članovi Udruženja "Čast otadžbine" iz Beograda.

Skup opozicije BL
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.