open-navfaktor-logo
search
Podignuta optužnica
Carinici u Orašju uzeli dar da ne bi ocarinili kamion sa bijelom tehnikom
Gajić i Mujkanović se terete da su počinili krivično djelo primanja dara ili drugih oblika koristi
21.12.2019. u 11:14
get url
text
carina

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv carinika Ognjena Gajića i Adema Mujkanovića, šefa smjene u Carinarnici Orašje. Oni se terete da su počinili krivično djelo "primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 1. Krivičnog zakona BiH", saopćeno je iz Tužilaštva BiH, 

Gajić i Mujkanović su kao službena lica UIO uposlena u carinskim organima, počinili krivično djelo primanja dara ili drugih oblika koristi, navodi se iz Tužilštva BiH. Oni se terete da su zahtijevali i primili dar u vidu novca, kako bi izvršili propuštanje teretnog motornog vozila, sa proizvodima bijele tehnike i kućanskih aparata namijenjenih daljoj prodaji u BiH, bez provođenja carinske procedure koju su bili dužni izvršiti u skladu sa zakonom.

Prema navodima optužnice, na taj način su na carinsko područje BiH, bez provođenja carinskog nadzora i naplate propisanih carinskih dadžbina, dopustili uvoz robe, te načinili štetu budžetu BiH i svim građanima, a za sebe ostvarili nezakonitu imovinsku korist.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.