open-navfaktor-logo
search
Diskriminacija
Čapljina: U javnim ustanovama, osim u školama, za Bošnjake uglavnom nema mjesta
Zabrana održavanja Bajramskog koncerta upravo od gradonačelnika Vidića, najbolji je pokazatelj u kakvom okruženju žive Bošnjaci u Čapljini
04.09.2019. u 14:51
get url
text

Oronula i neugledna zgrada područne osnovne škole u Domanovićima, središtu plodnih Dubrava u čapljinskoj općini, bljesnula je novim sjajem. Izvršena je kompletna rekonstrukcija škole, kako vanjskog tako i unutrašnjeg dijela. S ciljem sagledavanja stepena izvođenja radova školu su obišli ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Šerif Špago.

- Od vanjskih radova urađena je nova fasada, krov, izmijenjena rasvjeta, otvori. Uveden je novi sistem grijanja. Obavljeni su i svi unutrašnji radovi, izmjena svih elektro instalacija, podova, novih mokrih čvorova. Uloženo je 510.000 KM, s tim da je naš partner UNDP također sudjelovao u finansiranju. Uspješno se privelo kraju i nadam se da će učenici 9. septembra ući u novu zgradu, a boravak u školi bit će mnogo ugodniji- kazao je Hadžović.

Obišli su osnovnu školu u Opličićima, gdje je također u toku rekonstrukcija, te prostorije Medžlisa IZ Čapljina. Pored brojnih opstrukcija kojima su Bošnjaci na ovom području bili izloženi i svakodnevnici u kojima im prilike unutar lokalne zajednice nisu bile naklonjene, istaknuto je tokom posjete, ličnim angažmanom, te podrškom koja im je pružena sa viših nivoa vlasti, napravili su brojne pozitivne pomake u svom okruženju.

Iako postoje dobri primjeri saradnje sa gradonačelnikom Smiljanom Vidićem, ipak i danas postoje česte opstrukcije. Zabrana održavanja Bajramskog koncerta upravo od gradonačelnika Vidića, posljednji je primjer takvog odnosa.

Zabrana koncerta je percepcija kakav odnos ima načelnik Vidić prema organizovanom djelovanju Bošnjaka na ovom području, mišljenja je Adem ef. Šuta, v.d.glavnog imama IZ Čapljina.

-Ovo je loša poruka Bošnjacima, međutim to nas neće pokolebati u našem daljem radu i borbi za jednakopravnost u Općini Čapljina - poručio je Šuta.



Segment obrazovanja dugo je bio opterećen različitim mjerama lokalne vlasti. Iako i sada postoje administrativne nejednakosti i drugi problemi, učinjeni su bitni infrastrukturni pomaci. Pored rekonstrukcije škole u Domanovićima i obnove dijela škola u Opličićima i Počitelju, na području Dubravske visoravni aktuelan je projekat izgradnje vodovodne mreže. To je jedan od projekata koji se priželjkuju još od 70-ih godina prošlog stoljeća.

Vlada HNK i Općina Čapljina implementiraju projekat vodovoda tehničke vode na Bivoljem Brdu koji će doprinijeti unapređenju poljoprivredne proizvodnje. Budući da će preko dijela čapljinske općine prolaziti trasa autoputa na koridoru VC, aktivni su radovi na izgradnji puta, kao i sanacija dijela lokalnih puteva te izgradnja i rekonstrukcija objekata Islamske zajednice. Predstavnici SDA u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti najavili su i nova ulaganja u ovo područje.

Iako ne postoji realna i opravdana osnova, istaknuto je tokom posjete, općinske vlasti u Čapljini kao i svih prethodnih godina onemogućavaju profesionalizaciju pozicije predsjednika Općinskog vijeća koja pripada Bošnjacima. Odnos zaposlenih prema nacionalnoj strukturi Općine je diskriminirajući, dok se infrastrukturni projekti u dijelovima gdje su Bošnjaci većina opstruiraju ili ne provode.

-Skoro da nema u većini javnih institucija na području Općine Čapljina zaposlenih Bošnjaka, osim u školama koje se finansiraju iz budžeta HNK. Želimo pozvati više organe vlasti, prije svega Vladu FBiH, da pomognu održiv povratak, da pomognu subvencijama i poticajima ljude koji se bavi poljoprivredom, da žive od svoga rada i da svoje proizvode imaju gdje plasirati na području BiH i šire. Budućnost je u tome - poručio je Špago.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.