open-navfaktor-logo
search
Većinom glasova
Čapljina promijenila naziv ulice ustaškog ideologa Mile Budaka
Većinom glasova čapljinsko Gradsko vijeće je u ponedjeljak odlučilo preimenovati ulicu ustaškog ideologa Mile Budaka u Čapljini u Ulicu Jelene Zrinjski.
16.05.2023. u 15:47
get url
text

Za promjenu imena Ulice dr. Mile Budaka glasalo je 16 vijećnika HDZ-a Bosne i Hercegovine, šest vijećnika iz opozicije bilo je protiv te jedan suzdržan. Promjenu je predložila mjesna zajednica u kojoj se nalazila imenovana ulica, a gradska komisija za imenovanje ulica je dala suglasnost.

Ovim činom više nijedna ulica u BiH ne nosi ime po nekom ustaškom dužnosniku.

Ranije je ova sjednica održana 28. aprila, ali je prekinuta jer se promjeni naziva ulice protivila opozicija u Gradskom vijeću Čapljina.

Opozicija ističe kako Budak nije bio nikakav zločinac, da je spašavao Židove, ali da mu je na namještenom suđenju oduzet život i stavljena anatema ratnog zločinca, "kao i mnogim Hrvatima poslije Drugog svjetskog rata".

Na sjednici je zatim poručeno kako se ovdje ne optužuje Budak, već da nijedan pripadnik ustaškog ili partizanskog režima nema pravo na ulicu u Čapljini.

Nazive su dobile i dvije nove ulice u gradu, najveća ulica u Čapljini dobila je naziv Vukovarska, a još jedna nova ulica je dobila naziv Svetog Ivana Pavla II.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.