U obrazloženju ocjenjivačkog žirija istaknuto je sljedeće:

- Centralna banka Bosne i Hercegovine već 25 godina djeluje u interesu države i građana, doprinoseći makroekonomskoj, monetarnoj i finansijskoj stabilnosti, osiguravajući stabilnost domaće valute. Štaviše, zalaganjem svih zaposlenih, na čelu sa guvernerom dr. Senadom Softićem, Centralna banka Bosne i Hercegovine je uspješno prevladala izazove koje su uzrokovali pandemija i posljednja geopolitička dešavanja, te osigurala stabilnost i konvertibilnost domaće valute, održavanje gotovine u opticaju širom zemlje i povećanje deviznih rezervi. Godinu 2021. završila je sa najvišim iznosom deviznih rezervi, ikada zabilježenim.

Nove trezorske mašine pomažu u provjeri autentičnosti, preciznosti i pouzdanosti novčanica. Transparentna komunikacija povećala je svijest i povjerenje javnosti. Tokom prve godine pandemije, zabilježeno je oko 6.000 objava Centralne banke Bosne i Hercegovine. Također, domaćin je neformalnih druženja sa medijima i redovno organizuje finansijsku edukaciju i inkluziju. Posebno su naglašene koristi zvaničnih kanala za slanje doznaka od strane bh. dijaspore, od kojih je polovina dolazila neformalnim kanalima a koji su, tokom pandemije, bili blokirani.

Centralna banka Bosne i Hercegovine je predvodila reformu platnog sistema. Prema izvještaju Transpareny International za 2022. godinu, Bosna i Hercegovina zauzima veoma lošu poziciju u Evropi. U takvom okruženju, Centralna banka BiH je jačala i unaprijedila fukciju kontrole usklađenosti propisa, uspostavila nezavisne kanale za anonimno prijavljivanje korupcije i drugih neregularnosti, podržavajući integritet institucije.

U svojim izvještajima, rejting agencije Centralnu banku Bosne i Hercegovine navode kao važno ekonomsko sidro u zemlji, s aktivnostima i politikama koje su u skladu sa najboljim globalnim praksama. Ocjenjivački sud Capital Finance International objavljuje da je Centralna banka Bosne i Hercegovine nagrađena u dvije kategorije: Best Central Bank Governence CEE 2022 (za Najbolje upravljanje centralnom bankom u centralnoj i istočnoj Evropi u 2022. godini) i Outstanding Contribution to Economic Development Bosnia and Herzegovina 2022 (za Izuzetan doprinos ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine u 2022. godini) - navodi se u saopćenju Centralne banke BiH.

- Budući da su ova priznanja rezultat, prije svega, iznimnog zalaganja i predanog rada službenika Centralne banke BiH, koristim ovu priliku da se zahvalim svakom službeniku Centralne banke čiji je značaj u radu institucije nemjerljiv. Posebna zahvalnost i čestitka ide članovima Upravnog vijeća i Uprave za izuzetan doprinos uspjehu Centralne banke u vrlo složenim okolnostima. Priznanja su potvrda da radimo dobro i u interesu građana, privrede i države, ali i bez priznanja, naš put bi bio isti. I zato želim da Centralna banka Bosne i Hercegovine, odnosno svi mi zajedno nastavimo izvršavati zadatke i obaveze na način kako smo to radili i do sada: uspješno, predano i odgovorno - izjavio je ovom prilikom Senad Softić guverner Centralne banke BiH.