open-navfaktor-logo
search
Odluka na nivou EU
Capak: Hrvatskoj je u interesu da uvjet za prelezak granice bude potvrda o vakcinaciji
Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak izjavio je u utorak kako ne postoji covid-pasoš niti je definiran njezin izgled, već potvrda o vakcinaciji koja se koristi u medicinske svrhe, a o prelasku granica s tom potvrdom tek se razgovara na nivou EU.
09.03.2021. u 17:28
get url
text

- Ne možemo govoriti o tome da postoji covid-pasoš, ni o tome da je definiran njegov izgled. Izvjesno je da će kroz neko vrijeme postojati odluka o prelasku granice na temelju potvrde o vakcinaciji - rekao je Capak novinarima dodavši kako je Hrvatskoj u interesu da podrži takav prijedlog.

Ta je inicijativa, kazao je, došla iz Grčke koja je sklopila ugovor s Izraelom o međusobnom priznavanju potvrde o vakcinaciji.

- Mi imamo neke ponude o tome da razgovaramo o priznavanju potvrde o vakcinaciji, ali nismo još ništa po tom pitanju dogovorili. Rano je govoriti o covid-pasoši i prelasku granica vezanom uz primanje vakcine, ali izvjesno je da će se to uskoro dogoditi - kazao je.

Ocijenio je da će Hrvatska sigurno razmotriti mogućnosti i prednosti da kroz vakcinaciju privuče goste tijekom turističke sezone.

- Sigurno ćemo vakcinisati veliki dio populacije i nastojat ćemo vakcinisati turističke radnike. Hoće li do tada biti covid-pasoši još ne znamo, a ne zna se ni bi li se priznalo samo vakcine registrirane na području EU-a ili i neka druga - kaže Capak.

Hrvatska će omogućiti testiranje državljanima onih zemalja kojima će trebati PCR test prije povratka u svoju zemlju, najavio je.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.