Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da će njegova stranka nastaviti da insistira da se u Srbiji 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici i najavio da će delegacija LSV-a i ove godine biti prisutna na komemoraciji u Potočarima.

  -LSV neće odustati ni od zalaganja da se negiranje genocida tretira kao krivično djelo, jer će se u suprotnom nastaviti ne samo sa vrijeđanjem žrtava ratova na jugoslovenskom prostoru, već i sa stvaranjem pretpostavki za ugrožavanje mira i regionalne stabilnosti na Balkanu- naveo je Čanak u saopštenju.

Ocijenio je da je u Srbiji na djelu ignorisanje najvećeg masovnog zločina na tlu Evrope poslije završetka Drugog svjetskog rata, i to i od vlasti i od većine opozicionih stranaka i dodao da takvo ponašanje govori o tome da je suština politike u Srbiji kontinuitet nacionalističkog i velikosrpskog koncepta iz devedesetih godina 20. stoljeća, što najviše šteti Srbiji i njenim građanima.

-Podsjećamo i da je Srbija kao država presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu iz 2007. godine proglašena odgovornom za kršenje Konvencije UN o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, zbog toga što što su njeni državni organi za vrijeme zločinačkog režima Slobodana Miloševića imali informacije o genocidu, ali ništa nisu uradili da ga spriječe. To je za posljedicu imalo da je Srbija jedina država na svijetu koja je okrivljena za genocid, što je također više nego tragična i upozoravajuća činjenica, što najveći dio javnosti gura pod tepih- naveo je Čanak.

Prema njegovim riječima, Srbija mora da prizna da je u Srebrenici počinjen genocid, prije svega zbog toga što je to jedan od najvažnijih prvih koraka na putu ozdravljenja društva od nacionalističkog ludila koje ga temeljno razara već više od 30 godina, a i zbog toga što je to jedan od osnovnih preduslova za pristupanje Evropskoj uniji.